Satelity Starlink zhoreli v atmosfére. Ohnivú „šou“ pozorovali nad Portorikom

Veronika Salayová

Prvé satelity Starlink spoločnosti SpaceX úspešne zhoreli v atmosfére po tom, ako ich zasiahla geomagnetická búrka. Stalo sa tak nad územím Portorika. 

Minulý týždeň vo štvrtok 3. februára raketa SpaceX Falcon 9 vypustila 49 satelitov Starlink z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, ktoré mali spoluvytvárať sieť satelitov s cieľom poskytnúť vysokorýchlostný prístup k internetu kdekoľvek na Zemi.

Nasledujúci deň  však došlo ku geomagnetickej búrke a 40 satelitov SpaceX bolo odsúdených na zánik a svoju misiu tak už nikdy nesplnia. 

Prvé satelity už padajú

Geomagnetická búrka spôsobila mierne zvýšenie hustoty atmosféry, čím sa zvýšil odpor na satelitoch Starlink, a to znemožnilo ich ďalší pohyb. Pre 40 nových satelitov z celkového počtu 49 bol odpor príliš veľký a satelity mali z obežnej dráhy vypadnúť.

Tieto satelity by po návrate do atmosféry Zeme mali podľa prognózy analytikov zo SpaceX zhorieť v atmosfére, čo sa aj stalo. A práve tieto dramatické posledné momenty v živote „mladých“ satelitov Starlink spoločnosti boli zachytené na videu, ktoré ich zachytilo nad Portorikom. 

Video zachytáva zrejme dva kusy toho istého satelitu alebo dva samostatné satelity, ktoré cestovali v rovnakej orbitálnej rovine, povedal Marco Langbroek, vedec  z Holandska, ktorý zároveň dodal, že podľa výpočtov niet pochýb o tom, že na videu bol zachytený satelit Starlink, ktorý sa vracia späť.

Bude ich viac...

Pravdepodobne sa chystá oveľa viac „ohňostrojov“ spôsobených touto udalosťou. Na Zem sa vráti až 40 satelitov, ktoré sa budú rútiť na Zem v priebehu jedného týždňa.

Šanca, že nasledujúce dni uvidíme satelity Starlink, ako horia v zemskej atmosfére, je tak pomerne veľká, a zrejme takýchto videí bude pribúdať.

Pozrite si video, na ktorom horia zrejme dva satelity Starlink. Takéto nočné divadlo sa bežne len tak nevidí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd