Supercely sa ženú Českom a prinášajú výrazne krupobitie. Mieria aj na Slovensko

Veronika Salayová

V dnešných podvečerných hodinách je mimoriadne búrlivo najmä u našich českých susedov, kde sa už vyskytlo niekoľko superciel. Tie majú namierené aj k nám. Pozor si treba dať najmä na krajnom západe. 

V oblasti na juhu a východe Českej republiky sa dnes popoludní vyskytujú silné búrky a zrejme aj viaceré supercely. Jedna z nich mieri aj na západ Slovenska, kde si treba dať pozor na nebezpečné sprievodné javy.

Supercela sa vytvorila v českých Budejoviciach a aj v Břeclave, kde priniesla výrazné krupobitie. Aktuálne najnebezpečnejšia je zrejme práve tá v Břeclave, ktoré pred pár minútami zasiahlo aj veľmi intenzívne krupobitie.

Krúpy dosahovali veľkosť od 1 do 2 cm, avšak ich množstvo bolo také veľké, že pokryli všetko navôkol a vytvorili súvislú bielu pokrývku. 

Krúpy do veľkosti až 3 cm sa vyskytli v Ledniciach na Morave a krupobitie sa prehnalo aj v Bednárečku pri Jindřichovom Hradci, kde krúpy taktiež dosahovali veľkosť do 2 cm.

V Čechách udreli tisícky bleskov

 V Čechách zatiaľ búrky priniesli už takmer 9500 bleskov, na našom území udrelo doteraz 511 bleskových výbojov.

Supercely sprevádzajú okrem krupobitia aj silný nárazový vietor, ktorý môže páchať škody. Supercela z Břeclavu mieri smerom k našim hraniciam, ktoré môže o niekoľko desiatok minút zasiahnuť. Preto treba byť v tejto pohraničnej oblasti na Záhorí veľmi opatrní.

Okrem krúp spadne na našom území veľké množstvo zrážok, pozor aj na prívalové povodne. 

Pre aktuálnu polohu búrok a zrážok sledujte náš iRadar. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd