Chorvátsko a ďalšie časti Balkánu zasiahol rozsiahly blackout. Teploty sa tam šplhajú k +40 °C

Dominik Cenkner

Chorvátsko, Čierna Hora a Bosna a Hercegovina. Toto sú krajiny, ktoré aktuálne zasiahli rozsiahle výpadky elektriny, tzv. blackout. Ich príčina nie je známa, špekuluje sa však o horúčavách. Teploty na Balkáne atakujú +40 °C.

Podľa zatiaľ dostupných informácií blackout začal okolo 12:30 h v Čiernej Hore. Na približne 40 minút nemala elektrinu takmer celá krajina.

Spoločnosť, ktorá má dodávky elektriny na starosť uviedla, že problém nastal na sieti čiernohorskej elektrizačnej prenosovej sústavy. Do toho vypukol aj požiar, a to na jednom z prenosových vedení.

Bez prúdu však neostala len Čierna Hora. Problémy hlási aj Chorvátsko, či Bosna a Hercegovina. Bosna dokonca bola na čas kompletne bez prúdu.

 

Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov informuje o problémoch na cestách. Pre nedostupnú elektrickú energiu vypadli aj semafory, čo spôsobilo chaos a zápchy v doprave. Aktuálne by sa však už situácia mala zlepšovať.

V chorvátskom Splite nefungovali semafory, mestom zneli sirény záchranných služieb. Bez prúdu bol aj Dubrovník, Zadar, Omiš, Makarska a rad dalmátskych ostrovov. Na cestách je už úplný chaos, semafory nefungujú, občania si v obchodoch nemôžu nič kúpiť, pretože sústavy nefungujú. Reštaurácie, kaviarne... všetci sú v obrovských problémoch,“ uviedol počas výpadku chorvátsky denník Slobodna Dalmacija.

Môžu za blackout vysoké teploty?

Zatiaľ nie je presne jasné, čo za rozsiahlym blackoutom stojí. Hovorí sa o mimoriadne vysokých teplotách, ktoré Balkán zasiahli.

V niektorých častiach Chorvátska, Bosny a Hercegoviny a Albánska teploty v piatok popoludní atakujú +40 °C. Mimoriadne horúco je tam už niekoľko dní.

 

Na niektorých miestach sa prepisujú aj teplotné rekordy. Situácia by sa mala zlepšiť až v priebehu nedele.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd