Kuriozita v Česku. Pár týždňov pred Vianocami v Plzni dozreli čučoriedky

Kuriozita v Česku. Pár týždňov pred Vianocami v Plzni dozreli čučoriedky
Veronika Salayová

V susednom Česku na konci októbra dozreli čučoriedky. Ide o naozaj raritnú situáciu, na ktorú má vplyv hlavne počasie. 

V Plzni si pochutnávajú na čučoriedkach. Pozorovateľ zo stanice Plzeň-Bolevec zaznamenal druhú zrelosť čučoriedok, informuje Český hydrometeorologický úrad ČHMÚ. 

Čučoriedky totiž nestačili v lete dozrieť, resp. začali dozrievať v druhej polovici júna, no ich plody uschli v dôsledku vysokých teplôt, ktoré v júni stúpali až k hodnote +38 °C.

Tieto plody však v dôsledku vysokých denných teplôt a abstinencii nočných mrazov v jeseni začali znovu kvitnúť a koncom októbra dozreli, ako informuje ČHMÚ na sociálnej sieti.

Čučoriedky na konci októbra

Ide o raritnú situáciu, kedy čučoriedky dozrievajú v neskorých jesenných mesiacoch v dôsledku teplého počasia počas jesenných mesiacov.

ČHMÚ však dodáva, že v rokoch 2015 a 2018, kedy sa cez letné mesiace vyskytovali vlny horúčav a veľké sucho, taktiež obyvatelia Česka zaznamenali druhé kvitnutie čučoriedok. 

V týchto rokoch sa však na fenologických staniciach plody neobjavili tak, ako sa objavili práve tento rok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd