Nedostatok plynu a tuhá zima paralyzujú Irán. Teploty klesajú pod -20 °C

Veronika Salayová

V Strednej Ázii panuje veľká zima a teploty klesajú veľmi nízko, na čo obyvatelia nie sú v tejto časti Zeme vôbec pripravení a zvyknutí. Veľkým problémom je aj nedostatok plynu. 

Zatiaľ čo Východná Ázia bojuje s vlnou horúčav, ktorá je zodpovedná za niekoľko nových rekordov, v Strednej Ázii zúri tuhá zima, ktorá prináša silné mrazy a teploty približujúce sa rekordným úrovniam naprieč Iránom, Pakistanom a afganskými hranicami. 

Počas soboty klesla v Nokkundi v Pakistane teplota na -10 °C. Touto teplotou bolo prekonané januárové mesačné minimum. Aj v lokalitách ako Panjgur v Pakistane a Zabol v Iráne sa minimálne teploty priblížili k prekonaniu svojich rekordov.

V najvyšších polohách Iránu teploty ku koncu týždňa klesli až pod -20 °C. V hlavnom meste, v Teheráne, klesla teplota na -4 °C. 

Súčasná vlna mrazov sa ukázala ako zúrivá aj v severnejších krajinách Strednej Ázie. Nové teplotné rekordy zaznamenali aj v Uzbekistane a Turkménsku, kde teploty klesali až k -25 °C.

Tuhá zima bude pokračovať

Meteorologická organizácia Iránu predpovedá, že chladné počasie bude pokračovať aj v budúcom týždni na väčšine územia vrátane Teheránu. Husté sneženie a mrazivé teploty spôsobili v posledných dňoch ťažkosti vo väčšine iránskych provincií.

Pre nedostatok plynu vláda nariadila zatvorenie takmer všetkých úradov a škôl v hlavnom meste Teherán. Z dôvodu šetrenia energií ostali zatvorené všetky ministerstvá, vládne úrady, školy a univerzity, uviedol úrad guvernéra. Otvorené ostali len pohotovostné služby a banky. 

Ministerstvo pre ropu uviedlo, že spotreba plynu nedávno vzrástla o približne 30 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Na prekonanie tejto kritickej situácie úrady vyzvali na umiernenosť.

Opatrenia však vzbudili kontroverziu vzhľadom na to, že Irán má druhé najväčšie zásoby plynu na svete. Krajina má veľké zásoby ropy a plynu, no infraštruktúra je zastaraná. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd