Po búrkach preverujú výskyt tornáda. Spôsobiť malo aj škody

Dominik Cenkner

Stredná Európa už niekoľko dní bojuje s nepriaznivým počasím. Silné búrky sú na dennom poriadku. V susednej Českej republike po jednej z nich preverujú aj možný výskyt tornáda. To malo spôsobiť aj menšie škody.

Slabé tornádo sa malo v pondelok okolo pol ôsmej večer prehnať cez obec Miletín v Jičínskom kraji u a zanechať po sebe drobné škody - tri zničené duby a polámané vetvy pri ďalších stromoch. Informovala o tom nezisková organizácia Czech Thunderstorm Research Association (CTRA) na sociálnej sieti.

Tornádo malo podľa CTRA, ktorá sa venuje dokumentácii, prieskumu a predpovedi nebezpečných meteorologických javov, sprevádzať aj silnejšia prehánka. „Jav bol svojou intenzitou skôr na hrane pre uznanie tornáda a jeho prípadná intenzita bude na spodnej hranici stupnice F0,“ napísala v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

 

F0 je jeden zo šiestich stupňov Fujitovej stupnice. Pomocou nej sa určuje sila tornáda.

Potvrdenie tornáda z mája

Minulý mesiac sa tornádo prehnalo Valtierovom na Ústecku, čo neskôr potvrdil nemecký radar. „Podľa dopplerových dát zo saského radaru je jasné, že sa v mieste vyskytovala jasná rotácia. Jednalo sa tak celkom iste o tornádo,“ uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

„Bolo väčšie, vzalo to aj trampolínu a kamene,“ popísala vtedy svedkyňa, ktorá snímku tornáda zdieľala na sociálnych sieťach. Pod jej príspevkom sa objavilo aj video, kedy sa tornádo preháňalo po vode.

 

„Vo Veľkom Marci zdvíhalo vodu z Labe do vzduchu, veľmi pekný pocit to nebol,“ popísal ďalší svedok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd