Počasie sa zbláznilo. V Taliansku uprostred januára namerali neuveriteľných +27 °C

Počasie sa zbláznilo. V Taliansku uprostred januára namerali neuveriteľných +27 °C
Veronika Salayová

Včerajšok bol mimoriadne horúci v Taliansku, kde teploty uprostred januára ukazovali letné hodnoty. Na Sicílii namerali neuveriteľne vysokú teplotu, a to až +27 °C

Ako sme informovali v predošlých príspevkoch, v stredu a vo štvrtok sa v južnej a strednej Európe o slovo prihlásil teplý front, ktorý sa postaral o mimoriadne vysoké teploty, ktoré v niektorých európskych krajinách priam šokovali.

Aj na Slovensku sme avizovali krátkodobé oteplenie v dôsledku prechodu tohto teplého frontu. Kým sa na Slovensku teplota počas včerajšieho dňa najvyššie vyšplhala na +7,2 na Záhorí, v južnejších európskych oblastiach bolo oveľa teplejšie.

Jar na jeden deň dorazila aj do Maďarska, kde teploty na juhu krajiny vystúpili až na +17 °C. Podľa Idókép v Nagymányoku stúpla teplota na jarných +17,3 °C.

Zrejme išlo o rekordne vysokú teplotu, no tento údaj ešte nie je verifikovaný. V tento deň v roku 1918 v Kaposvári zaznamenali doteraz najvyššiu teplotu na úrovni +17,0 °C a tento údaj drží doterajší oficiálny rekord.

Leto uprostred januára

V Taliansku však teploty stúpali ešte vyššie a teplomery stúpali až k letným hodnotám. Na celej Sicílii boli teploty počas včerajšieho dňa nad hranicu +20 °C.

Najvyššiu teplotu, až +26,8 °C, namerali včera v Syrakúzach, čo je priam šokujúce číslo vzhľadom na to, že je stále len január. 

V Catanii zaznamenala stanica SIAS teplotu +23,9 °C, čím bol taktiež prekonaný rekord zo 4. januára 2003 s teplotou +23,3 °C. Celkovo až 5 talianskych staníc eviduje rekordné teploty v mesiaci január. 

Takéto vysoké teploty súviseli prechodom teplého frontu, ktorý už ustúpil, čiže v nasledujúcich dňoch sa takého jarné a letné hodnoty už neočakávajú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd