Vedci pátrajú po mimozemskom živote na Mount Evereste. Zistili, že baktérie tu dokážu prežiť výnimočne dlho

Dominik Cenkner

Ľudské mikróby môžu na Mount Evereste prežiť dlhý čas. Americkí vedci skúmali vzorky pôdy odobraté vo výške takmer 8 000 metrov nad morom. Našli tam baktérie a huby prispôsobené teplému a vlhkému prostrediu ústnej a nosnej dutiny. Hoci zostávajú neaktívne, objav nesie dôležité poučenie pre budúcich výskumníkov vesmíru.

Mikroorganizmy sú na Zemi prítomné všade, pretože sú dokonale prispôsobené aj extrémne nepriaznivým podmienkam. Ako ukazuje štúdia uverejnená vo vedeckom časopise Arctic, Antarctic, and Alpine Research, baktérie a huby, ktoré uprednostňujú vlhké a teplé prostredie, môžu prežiť aj v blízkosti vrcholu najvyššej hory sveta.

Podpis v mikrobióme

Vzorky pôdy použité v štúdii boli odobraté v Južnom sedle (7906 m n. m.), oblasti, cez ktorú vedie jedna z najobľúbenejších trás na Mount Everest. Expedície tu často stavajú svoj posledný tábor pred pokusom o výstup na vrchol.

Vhodne chránená pôda bola odoslaná vedcom z Coloradskej univerzity v Boulderi. Tí analyzovali jej mikrobiálne zloženie pomocou technológie sekvenovania génov.

Výskumníkov neprekvapilo, že v nej našli množstvo mikroorganizmov. Medzi identifikovanými druhmi boli huby rodu Naganishia, ktoré sú odolné voči nízkym teplotám a silnému ultrafialovému žiareniu vyskytujúcemu sa v týchto nadmorských výškach.

Veľmi pôsobivý bol však objav DNA organizmov, ktoré sú silne spojené s človekom, vrátane baktérií rodu Staphylococcus, ktoré sa vyskytujú na koži a v nose, a Streptococcus, bežných v ústach. Tieto mikróby, prispôsobené teplému a vlhkému prostrediu, sa ukázali byť dostatočne odolné na to, aby prežili v nečinnom stave na „vrchole sveta“. „Ak niekto v tejto oblasti smrkal alebo kašlal, mohol zanechať práve takúto stopu,“ vysvetľuje Steve Schmidt, hlavný autor štúdie. V mikrobióme Mount Everestu tak doslova zamrzol ľudský podpis.

Mount Everest a mimozemský život

Vedci už predtým analyzovali vzorky odobraté na iných chladných a nehostinných miestach, od Antarktídy a Ánd až po Arktídu. Mikróby spojené s človekom sa na týchto miestach nevyskytovali v takej miere ako vo vzorkách z Mount Everestu.

Je to spôsobené vysokou turistickou návštevnosťou tohto miesta v Himalájach. Južné sedlo a ďalšie miesta môžu byť miestami hromadenia mikróbov vrátane tých, ktoré prenášajú ľudia.

Vo vysokých nadmorských výškach mikróby často ničí ultrafialové svetlo, nízke teploty a nízka dostupnosť vody. Väčšina z nich je neaktívna alebo odumiera. Výskumníci predpokladajú, že tento mikroskopický prírastok nebude mať na životné prostredie na Evereste žiadny badateľný vplyv. Objav však ukazuje, že ak ľudia jedného dňa vkročia na Mars alebo iné nebeské telesá, budú musieť byť mimoriadne opatrní.

„Možno nájdeme život na iných planétach alebo mesiacoch, len si musíme dávať pozor, aby sme ho neznečistili naším vlastným,“ dodáva Schmidt.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd