Blíži sa výrazné zrážkové pole. V noci sa môžu objaviť aj búrky

Peter Minárik

Cez Chorvátsko sa smerom nad Srbsko a Maďarsko začína presúvať tlaková níž s ktorou je spojené rozsiahle zrážkové pole. To ovplyvní počasie aj na Slovensku.

Od juhozápadu sa do našej oblasti blíži rozsiahle zrážkové pole, ktoré súvisí s tlakovou nížou, ktorá sa počas noci presunie z oblasti Jadranského mora cez Chorvátsko nad južné Maďarsko.

Tento presun tlakovej níže prinesie veľmi divoké počasie do Maďarska, Slovinska, či Chorvátska, kde sa očakávajú desiatky milimetrov zrážok, no v niektorých oblastiach až cez 100 mm.

V týchto chvíľach sa na našom území vyskytujú zrážky predovšetkým v severozápadnej časti Slovenska, kde sa vyskytuje slabší dážď. Medzičasom nad Bratislavou vznikla krátka, no výrazná prehánka, ktorá zasiahla najmä Petržalku.

Aktuálne radarové dáta a tzv. nowcastingové predpovede numerických modelov nám dávajú informácie o tom, čo sa čaká v nadchádzajúcich hodinách a počas noci a dopoludnia.

Zatiaľ čo vo východnej polovici Slovenska bude relatívny kľud, tak v západnej polovici Slovenska nás pokojné počasie nečaká. V oblasti západného Slovenska totiž budú vznikať prehánky, či slabšie búrky. Búrky by však nemali byť výrazné.

Zároveň sa počas noci nasunie nad Podunajskú nížinu okraj zrážkového poľa, ktoré bude prinášať do Maďarska veľmi výdatné zrážky.

Južné oblasti predovšetkým okresov Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, či Levice čaká pokojný dážď, ktorý by mal zotrvávať až do sobotňajšieho poludnia. Postupne zrážky ustanú.

Vývoj tak počas nočných a ranných hodín počíta s tým, že na západe územia môžu vznikať prehánky, či búrky, zatiaľ čo v južných okresoch Podunajskej nížiny nás čaká dážď.

Rozsiahle zrážkové pole prináša intenzívne zrážky aktuálne na severný Balkán a do Maďarska. Jeho polohu môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd