Do Vianoc ostávajú presne 3 týždne. Aká bude 1. adventná nedeľa?

Do Vianoc ostávajú presne 3 týždne. Aká bude 1. adventná nedeľa?
Dominik Cenkner

Kým prvý novembrový víkend na naše územie priniesol krásu v podobe polárnej žiary, prvý decembrový víkend nám už počasie takú radosť nerobí. Dobrou správou ale je, že počasie sa na čas upokojí.

V prvú decembrovú sobotu spôsobovalo počasie na Slovensku množstvo problémov. Kritická situácia bola najmä na severe krajiny, paradoxne nie kvôli hustému sneženiu, ale dažďu, ktorý namŕzal. 

Súhrn toho najdôležitejšieho zo sobotného diania nájdete v tomto článku. Dnes sa však už začalo adventné obdobie, a to znamená, že do Vianoc ostávajú presne 3 týždne. Tento rok totiž 4. adventná nedeľa a Štedrý deň pripadajú na jeden deň - 24. decembra. 

Na aké počasie sa teda dnes pripraviť? Prezradíme vám v ďalších odsekoch.

Nedeľa v znamení chladného vzduchu

Počasie u nás bude dnes ovplyvňovať tlaková níž, ktorej stred sa bude presúvať z karpatskej oblasti nad západné Rusko, a tlaková výš, ktorej stred sa pre zmenu presunie z Pyrenejí nad alpskú oblasť. A presne medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi k nám bude prúdiť studený vzduch od severozápadu. 

Prvá adventná nedeľa tak bude oblačná až zamračená. Na strednom a východnom Slovensku ešte treba spočiatku počítať so snehovými prehánkami alebo snežením. 

Postupne však budú zrážky ustávať aj tam a na väčšine územia sa začne oblačnosť zmenšovať. Bude preto veľmi chladno. Tento pocit bude umocňovať aj severozápadný vietor s rýchlosťou 3 až 9 m/s, ktorý však bude postupne slabnúť.

Maximálna denná teplota vystúpi len na -4 °C až +1 °C. Na severe a Horehroní bude ešte chladnejšie, a to až do -6 °C. 

V noci poriadne prituhne

Vďaka chladnému vzduchu sa síce upokoja zrážky, ale bude poriadne mrznúť. V noci z nedele na pondelok klesne teplota v údoliach až na -20 °C.

Čo nás čaká v ďalších dňoch prezrádza nasledujúci článok. K dispozícii je >>> TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd