Utorok opäť prináša búrky. Na východe sa objavil downburst

Veronika Salayová

Aj dnešok prináša na naše územie búrlivé počasie. Rovnako ako včera začali prvé búrky vznikať okolo obeda a sú skôr stacionárneho charakteru. Pri Sabinove sa dokonca objavil downburst. 

Prvé dnešné búrky začali vznikať skôr v hornatejších lokalitách na strednom a východnom Slovensku, v okolí Hriňovej, Poltára, Sabinova, ale búrlivo je aj v okolí Bytče. 

Búrku sú podobne ako včera skôr stacionárneho charakteru, čiže sa len veľmi pomalým tempom posúvajú ďalej.

Pri takomto type búrok hrozia lokálne povodne, keďže na jedno miesto môže spadnúť pomerne veľké množstvo zrážok.

Búrky navyše rýchlo zanikajú, ale rovnako rýchlo aj vznikajú. S pribúdajúcimi hodinami bude na našom území naďalej búrlivo. Doteraz už udrelo vyše 1200 bleskov. 

Búrky sa budú vytvárať predovšetkým v horských oblastiach, ale môžu vzniknúť aj v iných lokalitách Slovenska, preto buďte pripravení. 

Downburst pri Sabinove

Búrky dokonca môžu byť aj intenzívnejšie a lokálne môžu priniesť aj okolo 30 mm zrážok. Pri Sabinove sa po 12-tej vytvoril aj downburst. 

Zdroj: Kukaj se
Zdroj: Kukaj se

Downburst je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán, čo môže spôsobiť taký silný vietor, ktorý môže páchať škody.

Zatiaľ z okolia Sabinova nie sú hlásené škody po downburste. V prípade škôd budeme správu aktualizovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd