Utorok prinesie ešte vyššie teploty. Platí výstraha pred horúčavami

Utorok prinesie ešte vyššie teploty. Platí výstraha pred horúčavami
Zuzana Macháčová

Nový týždeň začal veľmi horúcim počasím. Aj dnes sa budeme doslova variť vo vlastnom pote. Teploty sa budú šplhať ešte vyššie.

Pondelok odštartoval poriadne horúci týždeň, kedy sa teploty šplhali až k +35 °C. Počasie nad väčšou časťou Európy totiž ovplyvňuje rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu s viacerými stredmi.

Jeden z nich k nám zasahuje od západu a pod jeho vplyvom zostaneme aj dnes. Znamená to, že k nám naďalej bude prúdiť od západu teplý a vlhký vzduch.

Výstraha pred horúčavami

Vysoké teploty okolo +40 °C sa usadili nad juhozápadnou Európou, avšak extrémne horúco je aj v Turecku. Na našom území sa bude teplota pohybovať od +29 °C do +36 °C.

Zrážky sa vyskytnú len ojedinele, a to skôr na severe. Spadnúť môže do 4 mm zrážok, pri búrke do 10 mm. Vietor pri búrke zosilnie, inak zafúka len slabo. 

Dnes platí výstraha 1. a 2. stupňa pred horúčavami. Výstraha 2. stupňa platí v Bratislavskom, Banskobystrickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Prvý stupeň výstrahy platí v Trenčianskom, Košickom a Žilinskom kraji. 

Takto horúco bolo aj v roku 2012, kedy 22. augusta namerali v Hurbanove alebo Slovenskom Grobe +36 °C. Uvidíme, či dnes budú tieto rekordy prekonané. 

Predpoveď na dnes

Na západe nášho územia bude utorok slnečný alebo sa vyskytne len malá oblačnosť. Bude horúco a dusno. Teplota sa vyšplhá do +33 °C do +36 °C. 

Stred Slovenska privíta dnešný deň s lokálnou hmlou. Avšak po jej rozplynutí bude jasno až polooblačno, len pri zväčšenej oblačnosti na severe s prehánkami alebo búrkou. Aj tu bude horúco od +28 °C do +35 °C. 

Aj východ sa bude variť vo vlastnom pote. Počasie aj tu bude horúce a veľmi dusné. Obloha bude zväčša slnečná, neskôr pri zväčšenej oblačnosti sa na severe môžu vyskytnúť prehánky, prípadne búrky. Teplota vystúpi na +29 °C až +33 °C. 

Ak sa chystáte dnes na túru, tak si to naplánujte radšej zrána, kedy ešte nie je taká páľava. Na horách bude prevažne slnečno, zriedkavo sa môžu vyskytnúť aj zrážky najmä popoludní.

Vo výške 1 500 m sa teplota vyšplhá na +21 °C. Ak vás zaujíma, ako sa bude počasie vyvíjať v nasledujúcich dňoch, tak si pozrite našu dennú predpoveď

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd