Vedci objavili novú „super-Zem“, ktorá má veľa pozitív. Mohla by byť aj obývateľná?

Vedci objavili novú „super-Zem“, ktorá má veľa pozitív. Mohla by byť aj obývateľná?
Veronika Salayová

Astronómovia objavili „super-Zem“, ktorá by potenciálne mohla byť obývateľná, no budú potrebné ďalšie výskumy. Táto planéta sa sa od nás nachádza 137 svetelných rokov.

Astronómovia objavili „super-Zem“, čo je planéta, ktorá má podobné vlastnosti ako tá naša. Táto novoobjavená planéta obieha okolo hviezdy vzdialenej približne 137 svetelných rokov.

Objekt s označením TOI-715b obieha okolo červeného trpaslíka, ktorý je chladnejší a menší ako naše slnko. Astronómovia zbadali planétu pomocou misie NASA TESS.

Štúdia s podrobnosťami o objave bola uverejnená v januári v časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

 

Tzv. obývateľná zóna

Výskumníci zistili, že planéte, ktorá je podľa odhadov jedenapolkrát väčšia ako naša planéta, trvá jeden obeh okolo svojej hviezdy len niečo vyše 19 pozemských dní.

Planéta je dostatočne blízko k svojej hviezde, aby existovala v obývateľnej zóne alebo vo vzdialenosti od hviezdy, ktorá poskytuje planéte správnu teplotu, aby na jej povrchu mohla existovať tekutá voda.

Astronómovia sa  domnievajú, že TOI-715b existuje v úzkej a optimálnej oblasti okolo hviezdy, označovanej ako konzervatívna obývateľná zóna. Tzv. obývateľná zóna sa zvyčajne vypočítava na základe faktorov, ako je veľkosť, teplota a hmotnosť hviezdy, ako aj odrazivosť povrchu planéty a pod. 

 

„Tento objav je vzrušujúci, pretože je to prvá super-Zem z TESS, ktorá sa nachádza v konzervatívnej obývateľnej zóne,“ povedal Dransfield a dodal: „Navyše, keďže je relatívne blízko, planéta je vhodná na ďalšie skúmanie.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd