Najsilnejší prúd na Zemi sa zrýchľuje, zistili vedci. Čo to znamená pre svet?

Najsilnejší prúd na Zemi sa zrýchľuje, zistili vedci. Čo to znamená pre svet?
Veronika Salayová

Najsilnejší prúd na Zemi − antarktický cirkumpolárny prúd − sa zrýchľuje, a nie je to prvýkrát, zistili vedci. Aký to má vplyv pre našu planétu? 

Antarktický cirkumpolárny prúd (ACC) je najsilnejší na Zemi a vedci nedávno zistili, že sa zrýchľuje. Toto zrýchľovanie prúdu ACC odhalili staré oceánske sedimenty.

Porovnanie s klimatickými podmienkami vytvára komplikovaný obraz o prúde, no nedávne pozorovania vedcov ukázali, že to má zrejme súvis otepľovaním Zeme. 

Čo je to ACC?

Antarktický cirkumpolárny prúd (ACC) predstavuje najväčší svetový systém oceánskych prúdov a ovplyvňuje globálnu oceánsku cirkuláciu, klímu a stabilitu antarktického ľadovca. 

 

ACC je s obrovským náskokom najväčší prepravník vody na planéte, ktorý premiestňuje 100-krát viac vody ako každá rieka na svete dokopy. Prítomnosť ACC bráni teplej vode z trópov, aby sa dostala k brehom Antarktídy, a následne aby roztápali ľadovce. 

V posledných rokoch sa prúd ACC citeľne zrýchľuje, čo sa pripisuje rýchlejším vetrom. Podľa odborníkov sa predpokladá, že priamou príčinou tohto zrýchlenia je 40 %-ný nárast sily vetra nad južným oceánom.

Je za týmto zrýchlením ACC človek?

Klimatológovia teraz usilovne pracujú, aby zistili, či sú tieto silnejšie vetry spôsobené globálnym otepľovaním v dôsledku ľudskej činnosti alebo niečím iným. 

Na zodpovedanie otázky odborný tím z 12 krajín skúmal históriu ACC pomocou sedimentových jadier z hlbokého oceánu, pričom tieto jadrá nie je ľahké zbierať. Okrem toho, že je ťažké vŕtať sa do morského dna, hnacie vetry vytvárajú jedny z najdrsnejších vôd na Zemi.

Napriek tomu klimatickí vedci túto výzvu zvládli a z výskumnej lode JOIDES Resolution sa im podarilo získať päť jadier v južnom Tichom oceáne pod ACC. Tieto sedimenty odhalili aktuálne zrýchlenie prúdu.

 

Treba však poznamenať, že už aj v minulosti došlo k zrýchleniu prúdu ACC a následne k jeho spomaleniu, takže rýchlosť prúdu nie je stabilná a konštantná.

Vedci sa však snažia zistiť, či mohla činnosť človeka spolu s otepľovaní planéty tento proces urýchliť. K tomu budú ešte potrebné ďalšie rozsiahle výskumy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd