Búrky hrozia na Slovensku v skorých ranných hodinách. Sledujte vývoj nad Maďarskom

Peter Minárik

Aktuálne výstupy numerických modelov avizujú, že ďalšie búrky by sa na našom území mohli objaviť v skorých ranných hodinách. Podstatné bude sledovať to, čo sa deje nad Maďarskom. Práve tu totiž dochádza neustále k tvorbe nových búrkových buniek, ktoré v piatok ráno hrozia aj na našom území.

Štvrtok odštartoval búrkovú sezónu v našej oblasti a to predovšetkým v Nemecku, kde udrelo až okolo 200 000 bleskových úderov. Na našom území sme zatiaľ počet bleskov mohli rátať doslova na prstoch, no aktuálne výstupy numerických modelov očakávajú, že ďalšie búrky sa na našom území očakávajú už o pár hodín.

Búrky hrozia na Slovensku ráno

I keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá, tak vzduchová hmota, ktorá sa nachádza nad Balkánom, východným Rakúskom, či nad západným Slovenskom vykazuje podľa sondážnych meraní mierne známky lability a práve v takejto vzduchovej hmote sa očakáva počas nočných a skorých ranných hodín, že sa budú vyskytovať búrky.

Očakávame, že po 2:00 ráno začne na našom území výrazne rásť pravdepodobnosť výskytu búrok.

V ranných hodinách počítame s tým, že sa niekoľko búrok vyskytne v oblasti západného Slovenska, pričom ich najvyššia pravdepodobnosť je v Trnavskom a v Bratislavskom kraji. Pravdepodobnosť výskytu búrok je na celom západnom Slovensku, no čím západnejšie, tým je pravdepodobnosť búrok vyššia.

oblasti, v ktorých očakávame výskyt búrok
oblasti, v ktorých očakávame výskyt búrok
 

Počas ranných búrok treba počítať s prechodným zosilnením vetra a zrážok. Výraznejšie nebezpečné poveternostné javy však neočakávame.

Sledujte vývoj nad Maďarskom

Zaujímavé je sledovať aktuálny vývoj búrkovej činnosti nad Maďarskom, kde sa aj v týchto chvíľach tvoria pomerne výrazné búrkové bunky, pričom búrky, ktoré sú nad Balatonom, sú vzdušnou čiarou od Slovenska len zopár desiatok kilometrov.

aktuálna búrková činnosť
aktuálna búrková činnosť, zdroj: Blitzortung

Počas nočných hodín sa očakáva nad západným Maďarskom aj naďalej rozvoj búrkovej činnosti. Jednotlivé búrky budú postupovať smerom k severozápadu až k severu, teda k Slovensku.

Nevylučujeme, že nejaké búrky sa vyskytnú ešte aj v noci, no vyššie riziko bude v skorých ranných hodinách. Vývoj búrok sledujte na radare >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd