Dnes sa objavilo silné zemetrasenie na dne oceána. Budovy sa zatriasli 200 km od epicentra

Dnes sa objavilo silné zemetrasenie na dne oceána. Budovy sa zatriasli 200 km od epicentra
Veronika Salayová

Dnes sa hlboko na dne Tichého oceána silno zatriasla zem. Na ostrove Tonga, ktoré bolo od epicentra vzdialené takmer 200 km, sa hýbali celé budovy. 

Dnes seizmometre zaznamenali silné zemetrasenie v súostroví Tonga pod južným Tichým oceánom. Podľa United States Geological Survey (USGS) mali otrasy silu 6,6 magnitúdy. 

Otrasy sa vyskytli vo veľkej hĺbke, približne 112 kilometrov, v pondelok o 9.47 h miestneho času a epicentrum bolo zhruba 198 kilometrov severne od hlavného mesta súostrovia Tonga.

Ako pre tlačovú agentúru AFP uviedla obyvateľka hlavného mesta Nuku'alofa Mary Lyn Fonua, otrasy bolo jasne cítiť. Triasli sa celé budovy a obyvatelia v obavách vybehli do ulíc. 

 

Svedkovia opisujú podmorské zemetrasenie ako veľmi silné 

Žena, ktorá bola v tom čase v práci, uviedla, že dvojposchodová budova, v ktorej sa nachádzala, sa niekoľko sekúnd prudko kývala. Niektorí ľudia, ktorí sa zdržiavali vo vyšších budovách, boli evakuovaní.

Tichomorské centrum varovania so sídlom na Havaji uviedlo, že nehrozí, že by toto podmorské zemetrasenie spôsobilo vlnu tsunami.

Tonga leží na tichomorskom „Ohnivém kruhu“, oblúku seizmických zlomov okolo Tichého oceánu. Tektonické otrasy v oblasti súostrovia Tonga, kde žije asi 100 000 ľudí, sú pomerne častým javom. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
28 °C / 12 °C
Adolf
Zajtra
Skoro jasno, búrky
32 °C / 12 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Alfréd
Štvrtok
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Valéria
Piatok
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alojz
Sobota
Búrky
30 °C / 12 °C
Paulína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd