Fascinujúce VIDEO zachytáva blesky počas sopečnej erupcie

Ema Bazhaykin

V Guatemale sa podarilo na video zachytiť neuveriteľný tanec bleskov a vulkanického prachu. Išlo o vulkanické blesky, ktoré vznikli počas erupcie sopky Volcan de Fuego v Guatemale.

Keď si turisti a nadšenci sopečných erupcií v pondelok 6. mája prišli pozrieť rozhnevanú guatemalskú sopku Volcan de Fuego, ani netušili, aké unikátne videá sa im podarí natočiť. Vďaka fenoménu nazývanému aj „vulkanické blesky“ boli svedkami toho, ako blesky udreli do tejto sopky práve v momente prebiehajúcej erupcie.

Národný inštitút seizmológie, vulkanológie, meteorológie a hydrológie v Guatemale 6. mája zaznamenal slabé, stredné až silné explózie, a zvyšujúce sa stĺpy plynu a popola do výšok 4 500 až 4 800 metrov nad morom. „Výbuchy vytvorili slabé lavíny okolo krátera a cez noc boli pozorované žiariace pulzy. V okolitých mestách došlo k slabému spadnutiu popola,“ upresnili odborníci.

Kde sa však počas erupcie vzali blesky?

Čo sú to vulkanické blesky?

Sú to blesky, ktoré vznikajú počas vulkanickej erupcie. Tá je jedným z najzaujímavejších javov prebiehajúcich v prírode. Počas erupcie môžeme bežne pozorovať stúpajúci dym prachu a popola, ojedinele však v mračnách prachu môžeme pozorovať aj blesky. Vznik bleskov v oblakoch sopečného prachu nebol až donedávna preskúmaný a ani v dnešnej dobe nie je úplne pochopený.

Blesky, ktoré sa v oblasti sopečnej erupcie vyskytujú, neudierajú do sopky z vedľajšieho búrkového oblaku, ale tvoria sa priamo v sopečných mračnách. Dôvodom je ľad a oheň. 

Ako vznikajú blesky vo vulkanickom prachu?

Silné sopečné erupcie vychrlia popol a prach vysoko do atmosféry, kde sa drobné častice stretávajú s teplotami až okolo -20°C (cca vo výške 5 000 metrov nad morom). Zamrznuté častice sa navzájom zrážajú a vytvárajú elektrický náboj. Pozitívne a negatívne nabité častice sa postupe od seba oddelia a vzdialenosť medzi nimi sa stane príliš veľká. Výsledkom je výrazný výboj, ktorý môžeme pozorovať ako blesk. 

Blesky sa však nevyskytujú len v obrovských sopečných mračnách. Môžu sa vytvoriť aj pri menších erupciách, kde sa častice prachu a popolu trú s vyvrhnutými horninami podobne ako zamrznuté častice vysoko v troposfére. Častice týmto spôsobom vytvárajú statickú elektrinu a v prípade výboju tak opäť môžeme pozorovať blesk. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd