Medveď znova útočil. Tentoraz sa stal obeťou manželský pár na Liptove

Medveď znova útočil. Tentoraz sa stal obeťou manželský pár na Liptove
Veronika Sádovská

Útok medveďa sa odohral ešte včera večer. Muž sa zranil pri úteku pred medveďom, keď preliezal plot. Našťastie, mal len ľahšie poranenie.

Stret s medveďom sa odohral včera o 17. hodine. Manželský pár bol na prechádzke so psom. Zastavil sa na oddychovom mieste pri studničke pod vrchom Suchý Hrádok v lokalite "Suchý Hrádok koliba", ktorá nachádza 7 kilometrov od intravilánu obce. 

Následne ich podľa ich slov prekvapil približujúci sa dospelý medveď. Manželia sa dali na útek a muža medveď ľahko poranil na nohe pri úteku cez drevený plot. Namierili si to do neďalekej koliby, kde sa pred medveďom schovali a zavolali pomoc.

 

Manželia odtiaľ zavolali zásahový tím pre medveďa hnedého a zároveň ich v nej aj čakali. Ten v súčinnosti s Políciou Slovenskej republiky vykonal obhliadku lokality a zároveň aj ošetril zraneného muža.

Vyzvali na zvýšenú opatrnosť

Zásahový tím Štátnej ochrany prírody vyzval ľudí vzhľadom na početné incidenty a strety s medveďom hnedým na zvýšenú opatrnosť. Podľa nich je tento stav zapríčinený dlhodobým neriešením situácie.

Zásahový tím ŠOP vyhlásil, že „intenzívne rokujeme s užívateľmi poľovných revírov vo vybraných oblastiach Slovenska o spoločnom postupe, ktorým spoľahlivo identifikujeme problémové medvede a v súčinnosti s poľovníkmi zabezpečíme ich prípadnú elimináciu".

Šíria sa už aj poplašné správy

V posledných dňoch rezonujú početné prípady stretu s medveďom hnedým, avšak začali sa už šíriť aj poplašné správy či HOAXY. Jedným z nich je aj to, že malo údajne dôjsť k útoku medveďa na hotel, kde sa zdržiavali príslušníci NATO na rokovania.

 

Túto správu priniesol minister Taraba, avšak nevšimol si, že ide o zmienku o incidente, ktorý sa odohral pred vyše 20 rokmi. Išlo o medveďa, ktorý už bol eliminovaný a v tom čase bol často kŕmený ľuďmi a stratil prirodzenú plachosť.

Ako upozorňujú ochranári, aktuálne zvýšenie stretov s medveďom je spôsobené ich oslabenou plachosťou po zimnom spánku a zároveň aj nerešpektovaním ich teritória od turistov.

Vo väčšine prípadov sa útokom medveďa dá zabrániť dodržiavaním základných pravidiel počas turistiky a pri zdržiavaní sa v oblastiach, kde sa môže medveď vyskytovať. Vykonávať ich neriadený odstrel môže priniesť viac škody ako úžitku a to hlavne v tom, že budú odstrelené náhodné plaché medvede a nie problémové jedince, ktoré stratili prirodzenú plachosť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd