Namerali náraz vetra o sile hurikánu. Pri nočných búrkach dosiahol poryv vetra rýchlosť až 131 km/h

Namerali náraz vetra o sile hurikánu. Pri nočných búrkach dosiahol poryv vetra rýchlosť až 131 km/h
Veronika Salayová

Pondelkový studený front nepriniesol len ochladenie a množstvo búrok, ale aj nový národný rekord rýchlosti vetra. U našich južných susedov totiž fúkal vietor o sile hurikánu. 

Zvlnený studený front, ktorý dorazil do našej oblasti v pondelok večer, priniesol množstvo búrok, ochladenie pre väčšinu územia krajiny, ale okrem iného vyústil aj do nového veterného rekordu.

Na ostrovnej stanici Siófok na Balatone bola nameraná rýchlosť vetra až o sile hurikánu. V strede Balatonu totiž fungujú tzv. ostrovné hydrometeorologické stanice a stanice na výskum kvality vody na 4 miestach, a to v oblasti Siófok, Balatonszemes, Szigliget a Keszthely.

Národná meteorologická služba uviedla tieto moderné prístroje na nových platformách do prevádzky na jar 2022.

Nový rekord na novej meteostanici

Na jednej z týchto nových meteostaníc tak vznikol národný rekord, čo sa rýchlosti vetra týka. V Siófoke namerali rekordnú rýchlosť vetra 131 km/h. Predošlý rekord bol z roku 2011 a bol zaznamenaný v Kab hegy s rýchlosťou vetra 110,9 km/h.

Veľmi silné poryvy vetra boli namerané aj v iných lokalitách v blízkosti Balatonu v rovnakom čase. Napríklad rýchlosť 100 km/h namerali v noci v Balatonkenes a rýchlosť  95 km/h v Kolontári.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd