PRVÉ INFO: Počasie sa zhorší. Slovensko cez víkend čakajú výrazné BÚRKY

Peter Minárik

Na naše územie sa chystá ďalší frontálny systém, ktorý začne počasie na našom území ovplyvňovať už v piatok. Blížiace sa fronty prinesú na naše územie ďalšiu vlnu zrážok, no počas víkendu hrozia na našom území aj búrky. Tie by mohli byť aj výraznejšie.

Na našom území aktuálne prevláda pokojné počasie. Môže za to výbežok tlakovej výše, ktorý do našej oblasti zasahuje od severozápadu. Práve vyšší tlak prináša prevažne jasné až polojasné počasie.

Teplo však nie je, keďže po okraji tejto tlakovej výše prúdi do našej oblasti zo Severného mora studený vzduch, ktorý pociťujeme predovšetkým na nočných teplotách.

Tie klesajú poriadne nízko a ovocinári, či poľnohospodári majú plné ruky práce. Zachraňujú totiž úrodu. Rozkvitnuté stromy sú totiž na mrazy v tomto vegetačnom období citlivé a hrozí, že ich mráz spáli.

Počasie sa zmení už v piatok

Od mrazov si však počas víkendu oddýchneme. Zároveň však skončí príjemné, slnečné počasie. Víkendové počasie tak prinesie vlnu zrážok, oblačnosti, no zároveň aj oteplenia.

Počasie sa na Slovensku sa zmení už v priebehu piatka. Od západu začne pribúdať oblačnosť, čo bude súvisieť s nasúvajúcim sa teplým frontom. Tento teplý front prinesie v piatok večer od západu dážď, ktorý zasiahne mnohé oblasti západného a stredného Slovenska. Teplý front sa však bude nad našim územím rozpadať a zrážky tak postupne budú slabnúť.

V sobotu ráno sa zobudíme do premenlivého počasia s prehánkami. Zrážky však budú slabnúť, no súčasne sa otepli. Za teplým frontom k nám totiž prenikne teplejší vzduch, ktorý počas soboty môže vyhnať teploty na západe až k +20 °C. Oteplenie však bude len dočasné a spôsobí labilizáciu vzduchových hmôt, čo budeme pozorovať v sobotu popoludní na búrkach. 

Cez víkend hrozia výraznejšie búrky

V sobotu popoludní začne cez Rakúsko, Česko smerom k nášmu územiu postupovať studený front. Pred ním spomínaný teplý vzduch spôsobí labilizáciu prostredia a na studenom fronte tak v tomto labilnom vzduchu budú panovať veľmi vhodné podmienky pre tvorbu búrok.

Numerické modely na sobotňajšie popoludnie predpovedajú v našej oblasti celkom výraznú búrkovú činnosť. Tá sa začne tvoriť nad Moravou a východným Rakúskom krátko po poludní a v poobedňajších hodinách hrozia búrky aj na našom území.

Búrky by mali byť najčastejšie na západnom Slovensku a v menšej miere sa budú vyskytovať aj v Trenčianskom kraji. Ojedinele hrozia aj inde.

očakávaný výskyt búrok v sobotu
očakávaný výskyt búrok v sobotu

Počas búrok treba počítať najmä s možným výskytom prívalových zrážok, no ojedinele nie sú vylúčené ani krúpy. Pri búrkach taktiež môže prechodne zosilnieť vietor a to predovšetkým pri ich príchode.

Búrková činnosť by mala zoslabnúť ešte v sobotu večer. V noci na nedeľu sa studený front presunie smerom na východ a v nedeľu popoludní sa ojedinelé búrky môžu objaviť aj na východnom Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd