Sneh napadol na mieste, kde ho najmenej očakávali. Zrážky spôsobili výpadky elektriny

Sneh napadol na mieste, kde ho najmenej očakávali. Zrážky spôsobili výpadky elektriny
Veronika Sádovská

V metropolitnom regióne Čile napadol sneh. Na tomto mieste je to pomerne zriedkavý jav. Zrážky spôsobili výpadky elektriny pre niekoľko stotisíc zákazníkov.

Vo viacerých oblastiach metropolitného regiónu Chile, Santiago, v utorok lokálne snežilo. Podľa miestnych médií napadol sneh v niektorých regiónoch ako Lo Barnechea, Las Condes, Vitacura, Puente Alto, La Reina a Pirque.

Ide o oblasti, kde sneží len veľmi výnimočne a nie sú na biele vločky vôbec zvyknutí. Naposledy tam snežilo pred štyrmi rokmi presne v rovnakej oblasti ako teraz.

 

Niekoľko stotisíc zákazníkov bez elektriny

Úrady odporučili obyvateľom metropolitného regiónu Santiago, aby sa vhodne obliekli a jazdili opatrne. Podľa údajov Úradu dozoru nad elektrinou a pohonnými hmotami malo v utorok večer miestneho času problémy s prístupom k elektrine až 225-tisíc ľudí.

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie a videá, ktoré zobrazovali úplne vybielenú krajinu.

Nezvyčajná situácia

Ako poznamenáva tlačová agentúra Reuters, zatiaľ čo sneh v hlavnom meste je nezvyčajný, nie je to neslýchaný jav.

V júli 2020 sa sneh objavil vo východnej časti hlavného mesta, konkrétne v oblasti Lo Barnechea, rovnakej časti ako aj teraz. V júli 2017 sa obyvatelia Santiaga zobudili na zriedkavé sneženie, ktoré zasypalo hlavné mesto a spôsobilo rozsiahle výpadky elektriny.

 

Varovania pred nepriaznivým počasím boli v tejto oblasti vyhlásené až do 5. mája. Okrem sneženia  výdatných zrážok tam fúkal aj silný vietor. Ten v postihnutých oblastiach spolu so snehom vytvoril snehové búrky.

Dažďové zrážky sprevádzali aj elektrické výboje a búrky lokálne priniesli aj bleskové povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd