VIDEO: Blesky doslova bombardovali rodinné posedenie. Dychberúce video je výstrahou pre všetkých

Peter Minárik

Takmer tragédiou sa mohlo skončiť rodinné posedenie, ktoré zasiahla nečakaná búrka. Udierali veľmi nebezpečné blesky typu CG, ktoré patria k najnebezpečnejším na svete a ročne zabijú množstvo ľudí. Dychberúce video zachytáva, ako v tesnej blízkosti ľudí hneď za sebou udrelo niekoľko takýchto bleskov.

To, čo malo byť pokojným a radostným stretnutím, sa zmenilo na nezabudnuteľnú udalosť, ktorá vyčarila úžas a rešpekt. Zároveň je varovaním pre nás všetkých.

V priebehu minulého týždňa sa jedna rodinka v malom mestečku v argentínskej provincii Chaco stala svedkami nebezpečnosti bleskov typu CG. Tento typ bleskov patrí k najnebezpečnejším. CG blesk je blesk medzi oblakom a zemou. Existujú dva typy bleskov CG. Ide o CG blesk pozitívny (CG+) a CG blesk negatívny (CG-).

 
 

Nebezpečné CG blesky

Najčastejšími výbojmi sú CG-. Je to najviac vyskytujúci sa blesk, ktorý udrie do zeme. Ich vznik vám skrátene vysvetlíme. Každý bleskový výboj má ešte proces, ktorý prebieha pred zábleskom. Blesk vzniká, keď je z oblaku vyslaný neviditeľný záporný impulz krokového kanálu zo spodnej časti oblaku.

V tom istom čase je zo zeme vyslaný kladný impulz krokového kanálu. V momente keď sa stretnú, prúd výrazne narastie a prebieha výboj (Akoby ste spájali dva konce káblikov na uzatvorenom elektrickom obvode.

Jeden pripojený na batériu a druhý na žiarovku. Žiarovka zasvieti až keď sa spoja). Oblasť vysokého prúdu spätne pošle kladný impulz krokového kanálu smerom do oblaku. V tomto momente pozorujeme najjasnejší záblesk, ktorý sa môže aj viackrát veľmi rýchlo zopakovať.

 

Ešte nebezpečnejší je CG+ blesk

Pozitívny CG blesk je najzriedkavejším a zároveň aj najnebezpečnejším úderom blesku. Ide o výboj medzi vrchom búrkového oblaku (alebo aj nákovou búrky). Tento výboj môže mať dĺžku niekoľkých kilometrov. Nebezpečný je nielen svojou energiou, ale aj svojim výskytom. Proces výboja funguje reverzne.

Z vrchu oblaku je vyslaný kladný náboj a zo zeme záporný náboj. Oblasť vysokého prúdu v tomto prípade nepošle energiu do oblaku ale do zeme. Nebezpečenstvo tohto typu spočíva najmä v nepredvídateľnosti. Kovadlina búrky z ktorej blesk "vychádza" sa často rozprestiera ďaleko od jadra búrky.

Mnoho ľudí si myslí, že už je po búrke, popr. že búrka ešte neprišla, no blesk môže udrieť do oblastí, kde je malá oblačnosť alebo je aj jasná obloha.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd