Viete, kde je najvyšší strom v Poľsku? Len pár kilometrov od našich hraníc

Viete, kde je najvyšší strom v Poľsku? Len pár kilometrov od našich hraníc
Veronika Sádovská

Viac ako 50 metrov vysoký strom v Poľsku sa nachádza neďaleko hraníc so Slovenskom. Viete, kde presne? Máme pre vás tip na letný výlet k našim susedom.

Jedľa strieborná, ktorá je vysoká takmer 56 metrov a rastie v Pieninskom národnom parku, je najvyšším pôvodným stromom v Poľsku. Zistili to vedci z Katedry biodiverzity lesov na Poľnohospodárskej univerzite v Krakove.

Ako uviedla Katedra lesnej biodiverzity Univerzity v Bialystoku na svojom profile na sociálnej sieti, inšpiráciou pre hľadanie najvyšších stromov v Pieninskom národnom parku boli skoršie údaje získané z leteckého lidaru a analýzy Łukasza Wilka z Ústavu Botanika Poľskej akadémie vied v Krakove.

Členovia tímu v rámci výskumu v Pieninskom národnom parku našli a zmerali najvyššiu jedľu v Poľsku, ktorá je zároveň najvyššou spomedzi pôvodných druhov drevín. Výška jedle je 55,86 metra a obvod kmeňa vo výške pŕs je 328 centimetrov.

 

Nebola to jediná takto vysoká jedľa

Počas toho istého výskumu bolo nájdených viac ako 20 jedlí, ktoré presahovali výšku 50 m.

Výskum realizoval tím v zložení: Dr. hab. Ing. Ján Bodziarczyk, prof. URK (Lesnícka fakulta v Krakove, Katedra biodiverzity lesov), Ing. Marcin Broźny (Pienińský národný park), Łukasz Wilk, M.A. a Przemysław Wilk.

V ďalšom zväzku monografickej série „Pieniny-príroda a človek“ vyjde publikácia „Pieninský národný park s najvyššími jedľami v Poľsku“, v ktorej bude viac podrobností z tohto bádania, vrátane metodiky výskumu.

 

Poliaci majú ešte jeden najvyšší strom

Táto jedľa v Pieninách ale nie je jediným najvyšším stromom u našich severných susedov. V roku 2021 našli ešte vyšší strom a to duglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii), stará približne 120 rokov a vysoká 59,40 m.

Ide o vždyzelený ihličnan z čeľade borovicovitých a konkrétne táto rastie v lesnej oblasti Bardo (RDLP vo Vroclave). Ide síce o strom, ktorý je vyšší ako vyššie spoímnaná jedľa, ale tento truh je v Poľsku etablovaný cudzí druh a nie pôvodný ako jedľa.

Fotografiu najvyššej jedle v Poľsku nájdete v galérii pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd