Záplavy v Brazílii si vyžiadali najmenej 85 obetí. Prezident z nich viní klimatické zmeny

Dominik Cenkner

Najmenej 85 obetí a približne 150 000 ľudí, ktorí prišli o svoje domovy. Takáto je bilancia nepriaznivého počasia, ktoré v Brazílii vyvolalo rozsiahle záplavy.

Silné dažde, ktoré vyvolali rozsiahle záplavy v južnom brazílskom štáte Rio Grande do Sul, spôsobili, že stovky miest sú pod vodou. Podľa úradov zahynulo pri záplavách najmenej 85 ľudí a približne 150 000 ľudí muselo opustiť svoje domovy.

Niektoré mestá zostávajú odrezané od sveta. Nádej na nájdenie viac ako 130 ľudí, ktorí sú stále nezvestní, sa zmenšuje.

Očakáva sa, že ďalšie silné dažde, ktoré sa majú vyskytnúť tento týždeň, situáciu v regióne ešte zhoršia. Mnohí obyvatelia museli opustiť svoje domovy, pričom niektorých najzraniteľnejších ľudí evakuovali záchranári.

 

Letisko ostane zavreté niekoľko týždňov

Brazílska asociácia leteckých spoločností v utorok oznámila, že letisko v Porto Alegre zostane zatvorené minimálne do konca mesiaca. Rieka Guaíba sa vyliala z brehov a zaplavila pristávaciu dráhu a kľúčové budovy.

Rieka dosiahla rekordnú výšku hladiny 5,3 m, uviedli miestni úradníci. Predchádzajúci rekord bol dosiahnutý v roku 1941 a predstavoval 4,76 m.

Letisko nie je jedinou veľkou budovou, ktorú museli v Porto Alegre, meste, v ktorom žije približne 1,5 milióna ľudí, zatvoriť. Ihrisko štadióna Arena do Gremio je tiež pokryté hnedým bahnom.

Štadión Arena do Gremio pri pohľade zhora
Štadión Arena do Gremio pri pohľade zhora, EPA

Situácia v niektorých oblastiach v okolí mesta Porto Alegre je ešte horšia. Canoas je jednou z najviac postihnutých oblastí.

Extrémne počasie spôsobila zriedkavá kombinácia vyšších ako priemerných teplôt, vysokej vlhkosti vzduchu a silného vetra. Odborník na klímu, Francisco Eliseu Aquino, pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že Rio Grande do Sul bolo vždy miestom stretávania tropických a polárnych vzduchových hmôt, ale povedal, že „tieto interakcie sa so zmenou klímy zintenzívnili“.

O klimatických zmenách hovorí aj prezident krajiny

Oblasť záplav v nedeľu druhýkrát za týždeň tejto prírodnej katastrofy navštívil brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Ten s niekoľkými ministrami svojej vlády rozsah záplavy videl z vrtuľníka a sľúbil regiónu štátnu pomoc.

 

Lula tiež pripísal vinu za túto katastrofu klimatickým zmenám. Na záver dodajme, že za obete záplav v Brazílii sa v nedeľu pomodlil aj pápež František.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd