Do Európy mieri „Axel“. Pozor, nepriaznivé počasie ovplyvní čiastočne aj Slovensko

Peter Minárik

V nadchádzajúcich hodinách sa počasie v Európe opäť zhorší. Do našej oblasti mieri tlaková níž, ktorá prinesie veľmi veterné počasie, a to vrátane nášho územia.

Sviatočné obdobie nám pomaly, ale iste končí a vyzerá to tak, že spolu s ním nám skončí aj pokojné počasie. Nadchádzajúce hodiny totiž budú v Európe turbulentné.

Do našej oblasti totiž mieri tlaková níž, ktorá ovplyvní počasie v mnohých štátoch Európy a prinesie veľmi veterné a upršané počasie. Počasie sa v Európe začne meniť už dnes.

Víchrica udrie najskôr na Nemecko

Nad Severným morom sa nachádza tlaková níž, ktorá dostala od nemeckých meteorológov meno „Axel“. Táto níž už dnes ovplyvní počasie v pobrežných oblastiach Európy, vo Francúzsku a v Nemecku.

Meteorológovia vydali výstrahy pred veľmi silným vetrom, ktorý môže dosahovať rýchlosť v nárazoch okolo 60 km/h, avšak v exponovaných častiach sa môžu poryvy vetra vyšplhať až cez 75 km/h.

V Nemecku platia už na dnes výstrahy 1. a 2. stupňa pred nárazovým vetrom, ktorý môže lámať konáre a ojedinele spôsobovať aj menšie materiálne škody. Na Slovensku bude zatiaľ panovať pokojné počasie, avšak vietor začne postupne silnieť aj u nás a udrie predovšetkým zo štvrtka na piatok.

Najsilnejší vietor bude na horách

Axel začne na našom území silnieť už dnes popoludní. Zatiaľ sa však rozfúka len v severných regiónoch Slovenska a na zvyšku územia bude ešte panovať relatívne pokojné počasie.

Už v noci na zajtrajší deň sa postupne rozfúka na celom našom území. Viať bude čerstvý vietor od severozápadu, ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť až cez 60 km/h.

Najsilnejší vietor by sa mal na našom území vyskytovať v noci zo štvrtka na piatok. Na hrebeňoch hôr, a to predovšetkým na hrebeňoch Tatier by mohli poryvy vetra dosahovať rýchlosť až okolo 150 km/h.

Pokojné počasie nám tak nateraz končí a už o pár hodín začne silnieť vietor. Súčasne sa aj zhorší počasie a už v noci prídu na naše územie prvé zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd