AKTUÁLNE: Búrky práve teraz začínajú. Začína sa tvoriť búrková línia

Peter Minárik

Búrky práve v týchto chvíľach na našom území začínajú a tesne pred bránami Slovenska sa začala tvoriť línia silnejších prehánok a búrok. V nadchádzajúcich hodinách treba počítať s početnou búrkovou činnosťou, ktorá zasiahne západné Slovensko.

Numerické predpovedné modely avizovali na dnešné popoludnie pomerne búrlivé hodiny a to sa práve v týchto chvíľach začína aj diať. Na krajnom západe, vrátane Bratislavy máme prvé búrky a výraznejšie prehánky.

Búrky sa vytvárajú v instabilnom vzduchu

Búrky sa dnes očakávajú len na západnom Slovensku, no aj tu je situácia pomerne zaujímavá. Zatiaľ čo vo východnej polovici západného Slovenska sa vyskytuje občasný dážď, čo stabilizuje vzduchovú hmotu, tak v západnej časti západného Slovenska je situácia výrazne odlišná.

Spomedzi mrakov totiž doteraz vykúkali slnečné lúče, ktoré labilizovali vzduchovú hmotu. V rakúsko-slovensko-maďarskom trojuholníku je teraz najlabilnejšia vzduchová hmota a práve v tejto oblasti tak vznikajú búrky.

búrky vznikajú v tomto trojuholníku
búrky vznikajú v tomto trojuholníku
 



Prvé búrky zasiahli aj naše hlavné mesto a priniesli lokálne intenzívnejšie zrážky. V priebehu jednej až dvoch minút spadlo lokálne 3-5 mm.

Tvorí sa búrková línia

Na aktuálnom radare, môžete vidieť, že od juhu Maďarska až po Viedeň tvorí línia početných prehánok a búrok. Podľa vývoja sa očakáva, že by sa tieto jednotlivé bunky mohli na seba naviazať a vytvoriť tak výraznejšiu štruktúru.

Búrková línia by mala postupovať k severu až k severovýchodu, takže od juhozápadu sa postupne búrky a prehánky dostanú aj nad ďalšie oblasti západného Slovenska.

 

V najbližších hodinách preto na západnom Slovensku počítajte s početnými prehánkami a búrkami, ktoré prinesú prechodné zosilnenie dažďa a ojedinele aj krúpy. Polohu búrok sledujte na radare tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd