Na Orave vznili prvé silnejšie búrky. Počas dňa ich bude viac, pozrite si kde

Ľubomír Franko

V nedeľu očakávame na Slovensku početné prehánky a búrky, ktoré môžu priniesť prívalové zrážky. Prvé búrky vznikli už predpoludním na Orave, postupne ich bude čoraz viac.

Prvé dnešné búrky sa vytvorili už pred 11-tou hodinou v oblasti Západných Tatier. Prinášajú zatiaľ výraznejšie zrážky a ojedinele aj krupobitie.

Vzhľadom na vysokú vlhkosť a slabé výškové prúdenie môžeme dnes očakávať búrky prakticky na celom území. Budú stacionárne a prinesú najmä prívalové zrážky.

Pozor na prívalové zrážky

Vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu budú búrky prinášať najmä intenzívne prívalové zrážky. Kvôli slabému výškovému prúdeniu budú stacionárne a môžu sa počas dlhšej doby udržať na jednom mieste.

Ojedinele sa pri búrkach môže vyskytnúť aj silnejší nárazový vietor či krupobitie, najväčšie nebezpečenstvo dnes ale prinesú prívalové zrážky.

Najviac búrok sa spočiatku očakáva na severe územia a v hornatých oblastiach stredného Slovenska.

Počas popoludnia sa búrky môžu vyskytnúť prakticky kdekoľvek na Slovensku.

Výskyt búrok bude klesať s prichádzajúcou nocou. V pondelok ich už bude podstatne menej a očakávajú sa predovšetkým na východe Slovenska a na juhu Banskobystrického kraja.

Ich pohyb môžete sledovať aj na našom iRadare. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd