Nad Texasom sa objavil zvláštny úkaz. Jasný modrý lúč

Veronika Sádovská

Vzácny úkaz, ktorý je ťažko vidieť a nie ešte zachytiť fotoaparátom sa objavil v Texase. Fotograf Matthew Griffiths mal obrovské šťastie a určite aj radosť.

Fotografovi prírody Matthewovi Griffithsovi sa podarilo zachytiť tento nezvyčajný úkaz. Na oblohe sa objavilo modré svetlo v podobe zvislého lúča. Čo to bolo?

Štátom Texas sa v posledných dňoch prehnalo niekoľko búrok. Čo sa týka počasia, bolo tam takmer všetko od tornád po silné krupobitie.

Fotograf prírody počas toho zaznamenal veľkolepý nebeský úkaz nad národným parkom Big Bend v Texase.

Matthew Griffiths sa primárne zaujíma o divokú prírodu a Mliečnu dráhu. Preto sa 28. júla vydal na päť nocí výlet po západnom Texase, aby zachytil práve jeho obľúbenú Mliečnu cestu.

Ale kvôli častým vzdialeným búrkam sa rozhodol, že sa namiesto toho pokúsi uloviť červeného škriatka. To sa mu síce nepodarilo, ale namiesto toho došlo k inému nezvyčajnému javu.

Chcel odfotiť červené blesky vo vysokých výškach, namiesto toho zachytil modrý prúdový blesk.

Modré prúdové blesky sa vyskytujú nad búrkovými mrakmi a môžu dosahovať výšku až 30-50 km.

Ich zaujímavosťou je, že neklesajú dole, ale hore a farbia oblohu na modro. Odtiaľ pochádza ich názov. Tieto blesky boli prvýkrát zachytené v roku 1989.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd