Obrovský ľadovec zaparkoval pri grónskej dedinke

Ľubomír Franko

Masívny, 11-miliónov ton vážiaci ľadovec uviezol na pobreží v blízkosti grónskej dedinky Innarsuit. Obyvateľov na pobreží museli evakuovať.

Masívny kus ľadovca sa odtrhol od hlavného ľadovca pred niekoľkými týždňami. Tento obrovský, niekoľko metrov vysoký kus ľadu sa následne plavil po mori, až kým sa nezastavil na plytkých vodách západného pobrežia Grónska. 

Napriek tomu, že ľadovec zastal a je v kľude, na pobreží hrozí bezprostredné nebezpečenstvo. Ľadovce tohto typu sú tvorené rôznymi prasklinami, ktoré môžu spôsobiť jeho kolaps a do vody by tak mohol spadnúť obrovský kus ťažkého ľadu.

V tomto prípade by mohol ľadovec vyvolať malú vlnu tsunami, ktorá by mohla zaplaviť pobrežné oblasti. Z tohto dôvodu sa rozhodli úrady ľudí, žijúcich na pobreží, v nižšie položených oblastiach evakuovať.

Evakuácie budú pretrvávať, až kým sa ľadovec nerozpadne, v čo však domáci určite nedúfajú. Väčšie šance prináša Mesiac, ktorý by mal spôsobiť už v najbližších dňoch výraznejší príliv a ľadovec by tak mohli odtiahnuť inde. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd