Prichádza koniec sucha. Sever a východ čaká výdatný dážď

Prichádza koniec sucha. Sever a východ čaká výdatný dážď
Ľubomír Franko

Sucho je na Slovensku už na mnohých miestach výrazné, ba až extrémne. Pozorujeme výrazný zrážkový deficit, čo určite nie je dobré. Cez víkend dorazí zvlnený front a s ním spojené aj výdatné zrážky. 

Výraznejšie zrážky dorazia už počas prvej polovice noci a to spočiatku na západ Slovenska. Pršať by tu malo začať medzi 1:00 a 3:00, spočiatku najmä vo forme prehánok. 

Zrážky budú postupne prechádzať do trvalejšie dažďa, ktorý bude aj intenzívny. Do rána sa zrážkové pásmo presunie cez západné Slovensko nad stred Slovenska, od západu sa zároveň začne oblačnosť zmenšovať. 

Na východe a severe v nedeľu výdatné zrážky

Počas zajtrajšieho večera sa zrážky rozšíria nad východné Slovensko a zároveň na západe a strednom Slovensku pršať prestane. Na východe ale budú počas noci na nedeľu zrážky výrazne naberať na intenzite.

Počas celej nedele by malo na východnom Slovensku a v severných častiach stredného Slovenska (najmä v Žilinskom kraji) výdatne pršať. Do nedele večera tak spadne na našom území množstvo zrážok.

Najmenej naprší na západe Slovenska, kde sa očakáva od 5 do 15 mm. Stredné Slovensko obdrží od 5 do 15 mm, na východe Banskobystrického kraja a v Žilinskom kraji to bude od 15 do 35 mm. Najviac naprší na východe, kde za víkend spadne od 20 do 50 mm zrážok.

Nasledujúce dni tak môžu definitívne zažehnať sucho, ktoré na Slovensku panuje. Najhoršie je práve tam, kde sa očakáva najviac zrážok, čo je určite pozitívna správa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd