Krúpy o veľkosti pingpongovej loptičky zničili až 60 % viníc. Ohrozí to úrodu aj v ďalších rokoch

Zuzana Macháčová

Búrky počas noci narobili poriadne škody. Vinári majú hlavu v smútku. Takmer 60 % viníc poškodili krúpy o veľkosti pinpongových loptičiek.

Búrky v stredu poriadne vyčíňali. Nielenže narobili poriadne škody, ale si aj vyžiadali najmenej jednu obeť. Veľké krúpy poškodili vinohrad. 

V Burgundsku podľa očitých svedkov padali krúpy vo veľkosti pingpongovej loptičky. Vinári v oblasti mesta Chablis uviedli, že ich vinič je zničený, pričom to ohrozí úrodu aj v ďalších rokoch. Zasiahnutých bolo najmenej 60 % viníc.

Poškodené vinice, zdroj: Meteo Express
Poškodené vinice, zdroj: Meteo Express

Varovania pred búrkami

Varovanie pred búrkami na stredu večer a noc na štvrtok vydali meteorológovia pre 19 oblastí v strednej a severovýchodnej časti Francúzska.

Nepriaznivé počasie výrazne zasiahlo najmä oblasť Île-de-France, v dôsledku čoho museli uzavrieť dve parížske letiská - Orly a Roissy-Charles-de-Gaulle. Silné lejaky zaplavil terminál. Odklonené lety presmerovali na iné letiská.

 

Komplikovaná bola aj situácia v cestnej doprave, pretože na mnohých miestach boli zaplavené cesty. Na sociálnych sieťach sa šíri fotografia i videozáznam zásahu Eiffelovej veže v Paríži bleskom počas stredajšej nočnej búrky.

Zásah blesku do veže, zdroj: Bertrnad Kulik
Zásah blesku do veže, zdroj: Bertrnad Kulik

Búrky na Slovensku

Búrková činnosť sa dnes očakáva aj na Slovensku. Avšak zatiaľ je našom území aktuálne pokoj.

 

Búrky sa očakávajú na západnom Slovensku, no v najbližšej dobe sa vo východnej časti Slovenska vplyvom doznievajúcich zrážok nebudú vyskytovať. Iné to však bude na západe.

Najvyššia pravdepodobnosť búrok je medzi 15:00 až 18:00. Búrky by mali prinášať lejak a pri ich príchode aj silnejší nárazový vietor. Všetky aktuálne informácie sledujeme pozorne v našom ONLINE prenose, ktorý nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd