Sucho je extrémne a voda na Slovensku dochádza. Použitie vody obmedzili v týchto ďalších lokalitách

Peter Minárik

Tento rok prináša do Európy jedno z najväčších súch za uplynulé roky. Problémy s nedostatkom vody sú hneď vo viacerých štátoch Európy a problémy s nedostatkom vody sa nevyhýbajú ani Slovensku. Kritická situácia začala byť už v júni a teraz sa situácia zhoršila v ďalších lokalitách.

Za normálnych okolností má naše územie bohaté zásoby vodných zdrojov, ktoré nám môžu závidieť. Vodou u nás príliš nezvykneme šetriť. Pitnou vodou napúšťame v lete bazény a celoročne dokonca splachujeme toalety, čo je v niektorých krajinách sveta absolútne neprípustné.

Klimatické zmeny nám však už tento rok dávajú najavo, že s plytvaním vody treba skoncovať. Už aj Slovensko začína pociťovať nedostatok pitnej vody. Viaceré vodné zdroje vysychajú a čo je vážne, problémy sa začínajú týkať aj podzemnej vody, ktorej výška klesá.

Sucho sužuje Európu

Tento rok patrí k najsuchším v histórii. Vo viacerých krajinách Európy sa problém začal nabaľovať už počas uplynulej zimy. Snehovej pokrývky bolo príliš málo, čo doslova katastrofálne pociťujú v Taliansku. V Pádskej nížine je najhoršie sucho za uplynulých 70 rokov, rieky vyschli a vody je v mnohých provinciách nedostatok. V zime totiž napadlo v Alpách málo snehu, čo malo za následok aj nedávnu katastrofu na Marmolade, kde sa odtrhol kus ľadovca a následná lavína zložená z ľadu, kameňa a bahna zabila podľa najnovších informácii 11 ľudí.

Aj za túto katastrofu je zodpovedná klimatická zmena a sucho počas zimy. Ľadovec totiž zvyčajne pokrýva hrubá vrstva snehu, ktorá sa topí postupne a počas letných mesiacov zabezpečuje udržiavanie stabilnej teploty ľadovca a taktiež odrážanie slnečných lúčov.

Tento rok je však ľadovec bez snehu. Topí sa a dokonca bojuje s historicky najvyššími teplotami. Deň pred tragédiou namerali na ľadovci historicky najvyššiu teplotu až +10 °C.