ZIMA SA VRACIA: Ďalšia zmena v počasí. Po daždi začne už dnes večer od západu opäť snežiť

Peter Minárik

V uplynulých hodinách sa na našom území opäť pomerne výrazne oteplilo, čo spôsobilo, že na mnohých miestach pršalo. Dážď síce ustal, ale už čoskoro nás čaká ďalšia vlna dažďa. Dnes večer sa však začne opäť ochladzovať a na západe začne zasa snežiť.

Cez našu oblasť sa v týchto chvíľach presúva tlaková níž, ktorá smeruje cez Moravu a Poľsko nad Pobaltie. Táto tlaková níž rozdelila strednú Európu na dve časti. Zatiaľ čo vo väčšine Poľska, Nemecka, Rakúska a Česka sneží, tak u nás pršalo. Bolo to spôsobené tým, že cez naše územie postupuje teplotné rozhranie, ktoré rozdeľuje teplý vzduch od studeného a naše územie sa aktuálne stále nachádza v jeho teplej časti.

V studenej časti sú však naši západní susedia, kde zima dáva poriadne zabrať. Denné teploty sa pohybujú pod nulou a viaceré časti na juhu Nemecka a v takmer celom Česku bojujú s novou snehovou pokrývkou, ktorá prináša aj kalamitu.

Na našom území medzičasom prší. Počas noci sa cez Slovensko presúvalo výrazné zrážkové pole, ktoré prinieslo významné úhrny. Na našom území spadlo priemerne od 5 do 15 mm zrážok, no v oblasti Banskej Bystrice spadlo až okolo 20 mm.

Popoludní prídu ďalšie zrážky a hrozia aj búrky

Situácia počas nasledujúcich hodín nebude o nič priaznivejšia. Už teraz sa nad Maďarskom formuje ďalšie zrážkové pole, ktoré popoludní začne ovplyvňovať počasie na našom území.

Na viacerých miestach sa očakáva dážď, pričom ojedinele nie sú vylúčené ani búrky. Búrky zapríčiní teplotný kontrast na teplotnom rozhraní. Od severozápadu sa totiž začne popoludní opäť natláčať aj nad naše územie studený vzduch a teplotný kontrast je v tomto období vždy vhodný pre tvorbu búrok.

Búrky sa však vo významnejšej miere budú vyskytovať najmä nad Maďarskom, kde je teplotný kontrast výraznejší. Zatiaľ čo na juhovýchode Maďarska stúpajú teploty k +13 °C, tak na severozápade sú len +2 °C.

Chladný vzduch sa vráti

Dnešná situácia je z meteorologického hľadiská veľmi zaujímavá. Popoludní síce bude na Slovensku pršať, no zároveň sa od severozápadu začne natláčať nad naše územie opäť studený vzduch, a tak začne hranica sneženia opäť klesať.

Studený vzduch by tak v popoludňajších hodinách mal priniesť návrat kvapalných zrážok na snehové. Tie hrozia predovšetkým v severozápadnej polovici nášho územia, vrátane hlavného mesta Bratislavy, kde by malo začať taktiež snežiť. V ktorých oblastiach začne k večeru snežiť a čo sneženie prinesie nájdete na ďalšej strane TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd