Zima sa vráti na Slovensko už v nedeľu. Nasneží na západe

Peter Minárik

Po teplom závere pracovného týždňa čaká naše územie ochladenie, ktoré postupne prinesie aj sneženie. To by mohlo byť na našom území aj výdatnejšie.

Po mimoriadne teplom závere pracovného týždňa nás čaká ochladenie, ktoré sa na našom území začne prejavovať už v sobotu. Postupne príde aj sneženie. Prvý sneh môže napadnúť už v nedeľu ráno na západe krajiny.

V priebehu soboty bude cez naše územie postupovať studený front, ktorý sa nad našou oblasťou bude vlniť. Prinášať tak bude zrážky a medzičasom začne od severozápadu do našej oblasti zatekať chladný vzduch. 

Tento vzduch už v sobotu večer začne natekať nad západné Slovensko a hranica sneženia tak začne postupne klesať. V priebehu noci na nedeľu bude na Záhorí, v oblasti Bratislavy a severozápadu snežiť aj v najnižších polohách.

Hranica sneženia tu totiž bude ležať najnižšie z celého územia. Zatiaľ čo na východe bude hranica sneženia v nedeľu ráno na úrovni 1000 m n.m., tak na Záhorí len na 200 m.n.m.

Snežiť by malo na západe a severozápade Slovenska v nedeľu okolo polnoci a do nedeľňajšieho rána by mohlo napadnúť do 3 cm čerstvého a mokrého snehu.

Sneženie by sa v nedeľu malo postupne presunúť aj nad východné Slovensko, no bude slabnúť. Veľa snehu tak nepripadne. Ďalšia vlna sneženia sa však chystá v noci na pondelok a toto bude mimoriadne výdatná snehová nádielka.

Počasie totiž začne ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa bude presúvať z oblasti Jadranu, cez Balkán nad východnú Európu. Tá k nám prinesie potrebnú vlhkosť. Na západe z tejto jadranskej tlakovej níže veľa snehu nenapadne, ale na strednom a východnom Slovensku pôjde o výdatné sneženie.

Konkrétna snehová nádielka bude závisieť od presného postupu tlakovej níže, čo sa s každým prepočtom mení. Spadnúť by však mohlo aj cez 10 cm snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd