Blíži sa výrazná zmena počasia a TOTO sa vám rozhodne nebude páčiť

Blíži sa výrazná zmena počasia a TOTO sa vám rozhodne nebude páčiť
Peter Minárik

Na naše územie sa blíži zmena počasia, ktorá na naše územie prinesie dočasný koniec zimy a nastúpi počasie, ktoré je skôr typické pre jar. Pripraviť sa treba dokonca na poriadny lejak.

Aktuálne nad naše územie stále prúdi veľmi chladný vzduch od severu, ktorý má pôvod v Arktíde. Jeho príliv sa však už v nadchádzajúcich hodinách zastaví a do našej oblasti sa začne dostávať teplejší vzduch od západu.

Na vine je teplý front, ktorý k nám v priebehu stredy vtiahne teplejší vzduch, čo sa začne prejavovať na skupenstve zrážok, ktoré nás v stredu popoludní čaká.

Najskôr mrznúci dážď, potom lejak

V stredu popoludní začne nad naše územie zo susedného Maďarska postupovať zrážkové pole. V stredu popoludní tak začne postupne snežiť, pričom zrážky sa rýchlo zmenia na kvapalné. Bude to súvisieť s tým, že teplý vzduch sa pomerne rýchlo dostane do vyšších vrstiev, zatiaľ čo v nižších vrstvách zostane chladnejšia vzduchová hmota.

V stredu popoludní by už v nižších polohách stredného a východného Slovenska malo na viacerých miestach pršať, no keďže sa ešte v prízemnej vrstve bude nachádzať chladnejší vzduch, tak kvapalné zrážky začnú namŕzať a vytvárať sa bude nebezpečná poľadovica.

Oveľa výraznejšie zrážkové pole začne nad naše územie postupovať vo štvrtok a na celom území, vrátane hôr bude pršať.

V nadchádzajúcich dvoch dňoch by malo napršať najviac zrážok na juhu a východe územia. Zrážky síce nebudú veľmi výrazné, ale súčasne treba počítať aj s vysokými teplotami, ktoré spôsobia topenie snehu, a to už môže spôsobiť problémy na našich riekach.

Prechodne nás čaká jar

V nadchádzajúcich hodinách nás čaká výrazné oteplenie, ktoré sa mnohým určite nebude páčiť, no pozitívnou správou je, že teplý vzduch by mal nad naše územie prúdiť zhruba len okolo 30 hodín.

Štvrtok tak bude v porovnaní s inými dňami tohto týždňa pomerne výnimočný. Na juhu krajiny by mohli teploty stúpať ojedinele aj nad +10 °C.

čaká nás prechodné, no výrazné oteplenie
čaká nás prechodné, no výrazné oteplenie

V nadchádzajúcich hodinách by sa malo na našom území opäť ochladiť a teploty sa vrátia do bežných priemerných, prípadne mierne podpriemerných hodnôt.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd