Búrková sezóna sa rozbehla naplno. Priniesla aj takúto výraznú trombu

Veronika Salayová

Pondelok bol v Európe mimoriadne búrlivý. Búrky zasiahli mnohé európske krajiny a priniesli so sebou aj nebezpečné sprievodné javy. 

 

Pondelok priniesol do Európy mnoho búrok a superciel, pričom niektoré z nich sa spájali aj do multiciel. Núdza nebola ani o nebezpečné sprievodné javy, ktoré páchali škody. 

Najnebezpečnejšia búrková situácia bolo v pondelok poobede na juhu Nemecka, juhu Česka a severe Rakúska, kde sa sústreďovali spomínané supercely a multicely. 

Búrky páchali škody

Tie sa postarali aj o výrazné krupobitie, pričom niekoľko miest a obcí doslova zasypala vrstva ľadových krúp. Najextrémnejšia búrka zasiahla české mesto Zruč nad Sázavou. Mestom sa prehnala silná búrka s krúpami. Krúpy lámali konáre a poškodili dokonca niekoľko áut. Po búrke to tu vyzeralo ako v zime. 

 

Okrem toho vyčíňal aj silný vietor, ktorý lámal konáre stromov, a prívalové zrážky pri búrkach, ktoré sa pohybovali len veľmi pomaly, spôsobili povodne. Najväčšie komplikácie boli na českej diaľnici D1 smerom do Brna, kde na mieste museli hasiči odpratávať nánosy blata, bahna a konárov z vozovky. 

Situácia sa vo večerných hodinách mierne upokojila, ale niekoľko búrok úradovalo aj v nočných hodinách. Na Slovensku taktiež udrelo niekoľko desiatok bleskov počas noci, a to na severovýchode v okolí Hanušoviec nad Topľou a južne od Medzilaboriec

Udreli tisícky bleskov

V Európe udrelo počas pondelka takmer 175 000 bleskov a možno povedať, že búrková sezóna je na našom kontinente zahájená.

blesková aktivita v pondelok
blesková aktivita v pondelok, zdroj: blesky.bourky.cz 

Búrlivo bolo aj v Anglicku, kde sa dokonca objavila veľmi výrazná tromba. Tú zachytili v meste Swadlincote.

 

Tromba sa takmer dotkla zeme, no napokon k dotyku nedošlo. V tom prípade by sme hovorili o tornáde. Za zmienku stojí, že v Anglicku sa tromby a tornáda neobjavujú príliš často, čiže ide o pomerne zriedkavý jav. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd