Búrková situácia sa prudko zhoršuje. Vyskytujú sa už aj EXTRÉMNE búrky

Peter Minárik

Prvé prehánky a búrky sa vyskytli už aj na Slovensku, no oveľa extrémnejšia a nebezpečnejšia situácia je v okolitých krajinách, predovšetkým v Nemecku, kde úradujú silné a lokálne až extrémne búrky. Najhoršie je to na západe Nemecka, kde sa vyskytujú supercely, ktoré priniesli aj výrazné krupobitie.

Západné Slovensko sa dnes nachádza v podobnej vzduchovej hmote, ako zvyšná západná časť strednej Európy. Počasie tu totiž ovplyvňuje studený front, na ktorom sa tvoria jednotlivé vlny búrok. Predovšetkým na krajnom západe je vzduchová hmota najlabilnejšia, čo prospieva rozvoju búrok.

Bleskovo aktívnejšie sú však búrky v oblastiach, západne od našich hraníc, kde sa dokonca vyskytujú extrémne búrky.

Nemecko je posiate búrkami

Studený front prináša aktuálne množstvo búrok prakticky do celej južnej polovice Nemecka, no najextrémnejšie je to na krajnom západe, kde sa v týchto chvíľach vyskytujú až tri supercely, ktoré môžete vidieť označené na obrázku.

aktuálna blesková aktivita
aktuálna blesková aktivita, zdroj: Blitzortung.org
 

Tieto supercely tu prinášajú veľmi silný nárazový vietor a intenzívne krupobitie. Obzvlášť postihnutý je okres Bernkastel-Wittlich v Porýní-Falcku, kde v dôsledku stacionárnej búrky spadli desiatky milimetrov zrážok, čo vyvoláva riziko záplav.

S tým aj počítali numerické modely, ktoré odhadovali, že lokálne by mohlo spadnúť neuveriteľných 50 až 100 mm zrážok. Prívalový dážď zasiahol mesto Haslach, kde zostali zaplavené ulice a podchody. Polícia a hasiči sú aktuálne v pohotovosti.

Nebezpečné búrky až do večera

Extrémne silné búrky by sa mali presúvať nad Belgicko a Holandsko, pričom ďalšie nebezpečné búrky sa očakávajú v oblasti Frankfurtu, teda v centrálnej časti Nemecka.

 

Početná búrková aktivita by mala slabnúť až neskoro v noci. Meteorológovia tak varujú pred ďalšími nebezpečnými búrkami, ktoré ešte dnes môžu Nemecko zasiahnuť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd