Ďalšia STREĽBA V LESE. Tentokrát výstrel nezasiahol medveďa, ale jedného z ochranárov

Ďalšia STREĽBA V LESE. Tentokrát výstrel nezasiahol medveďa, ale jedného z ochranárov
Ema Bazhaykin

Dvoch ochranárov prekvapila v nedeľu 7. apríla pri práci na Poľane medvedica s dvomi mláďatami. Keď sa proti nim rozbehla, jeden z mužov použil zbraň, nešťastne však trafil kolegu do nohy.

Medvedica s dvomi mláďatami prekvapila dvoch pracovníkov Štátnej ochrany prírody SR v nedeľu 7. apríla v lesoch nad Kyslinkami na Poľane. Ako informovala TV JOJ, keď sa proti nim medvedica rozbehla, jeden zo strážcov prírody použil zbraň, ktorú mal v legálnej držbe. Výstrel nešťastne zasiahol mladšieho kolegu do nohy.

 

Keďže na mieste nebol signál, muži museli zísť nižšie, aby sa im podarilo privolať pomoc. Poraneného muža previezli do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. „Hospitalizovaný je na oddelení úrazovej chirurgie, jeho stav je stabilizovaný,“ informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Polícia incident vyšetruje

Napriek tomu, že jeden zo strážcov prírody použil zbraň, ktorú mal v legálnej držbe, polícia bude incident vyšetrovať. 

„Bolo začaté trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Použitú zbraň mal muž v legálnej držbe,“ uviedla pre TV JOJ krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková.

 

V našich lesoch sa strieľa čoraz častejšie

Nie je to tak dávno, čo sme informovali o incidente, kedy muž v sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Medveď mal na muža zaútočiť v sobotu 31.3. nad obcou Stráňavy v okrese Žilina.

Mladý muž sa pohyboval mimo turistického chodníka a v hustom lesnom poraste hľadal huby. Neodniesol si žiadne zranenia, ale pri výstrele z krátkej guľovej zbrane postrelil medveďa, čím ohrozil každého, kto by sa s takýmto agresívnym medveďom dostal do styku.

Okrem toho sa postaral o prácu na najbližšie dni pre zásahový tím ŠOP SR a miestne poľovnícke združenia, ktoré museli medveďa dohľadať. Počas zásahu medveď zaútočil aj na prítomných poľovníkov, ktorí boli taktiež nútení použiť strelnú zbraň. Pátranie po medveďovi napokon skončilo neúspechom.

Obeťami sú najčastejšie lesní pracovníci

O ďalšom strete človeka s medveďom sme informovali aj vo štvrtok 4. apríla, kedy muž po strete s medveďom spadol a utrpel pri tom vážne zranenia hrudníka, chrbtice a zlomil si niekoľko rebier. 

35-ročný muž pracoval v dopoludňajších hodinách v lesoch pri obci Kvačany. Podľa slov zoológa Michala Kalaša z Národného parku Malá Fatra, práve lesní pracovníci, akými sú poľovníci, ochranári či drevorubači, sa najčastejšie stávajú obeťami útokov medveďa hnedého, keďže sa pohybujú mimo turistických chodníkov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd