Lodná doprava v Panamskom prieplave je pre počasie v ohrození. Ceny za dopravu narástli

Lodná doprava v Panamskom prieplave je pre počasie v ohrození. Ceny za dopravu narástli
Veronika Salayová

Klimatický fenomén známy ako El Niño je kľúčovou príčinou nízkych zrážok a rekordného sucha, ktoré narušili lodnú dopravu v Panamskom prieplave. 

V Paname vlani napršalo počas obdobia dažďov, od mája do decembra, veľmi málo zrážok. Zmena klímy spôsobená človekom však podľa vedcov nebola primárnou príčinou, ale bol ním rekordne silný fenomén El Niño. 

Jeho priebeh podľa vedcov až dvojnásobne zvýšil pravdepodobnosť nízkych zrážok v Paname. To spôsobilo pokles hladiny vo vodných nádržiach, ktoré napájajú plavebné komory Panamského prieplavu a pitnou vodou zásobujú viac ako polovicu Panamy.

Vedci sú si teraz istí, že v Paname je za nedostatkom vody práve tento fenomén. Nedostatok vody vážne narušuje lodnú dopravu v Panamskom prieplave a zároveň ju zdražuje. 

Spoločnosť S&P Global s odvolaním sa na analytikov uviedla, že dlhé rady lodí pred prieplavom majú tendenciu viesť k rastu cien za námornú dopravu, čo sa zároveň odzrkadlí na cenách poštovného u spotrebiteľov. 

 

Čaká nás horúci rok

El Niño je klimatický jav, ktorý sa prejavuje zvyšovaním teploty povrchu oceánu v rozsiahlych oblastiach centrálnej a východnej časti rovníkového Tichého oceánu. Opakujúce sa cyklicky po dvoch až siedmich rokoch, zvyčajne trvá 9 až 12 mesiacov.

Na juhu Južnej Ameriky, juhu USA, v oblasti Afrického rohu a v strednej Ázii zvyčajne spôsobuje výdatné zrážky, zatiaľ čo v Austrálii, Indonézii a niektorých oblastiach južnej Ázie, strednej Ameriky a severe Južnej Ameriky spôsobuje sucho.

Vrchol jeho vplyvu obvykle nastáva rok po jeho vzniku, čo teraz pripadá na rok 2024. Rok 2024 by teda mohol byť teplejší ako doteraz rekordný rok 2023, práve kvôli klimatickému javu El Niño, obáva sa OSN. 

 

Vedci z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) potvrdili oslabenie El Niño počas jari, pričom teraz nastupuje prechodná fáza a je veľký predpoklad, že na jeseň 2024 nastúpi klimatický jav La Niňa, ktorý, naopak, prináša ochladenie.

Existuje pravdepodobnosť 1:3, že rok 2024 bude teplejší ako rok 2023, a 99-percentná šanca, že sa zaradí medzi 5 najteplejších rokov v histórii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd