Mrazivá noc sa blíži. Bude posledná?

Mrazivá noc sa blíži. Bude posledná?
Ema Bazhaykin

Najbližšie hodiny budú kritické pre poľnohospodárov a ovocinárov. Prichádza mrazivá noc, po nej nás však čakajú dobré správy.

Napriek chladnému počasiu sa nám minulú noc mrazy vyhli, túto noc však udrú v plnej sile. Na pozore by sa mali mať predovšetkým v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

V noci hrozí v týchto oblastiach prízemný mráz, ktorý by mohol poškodiť úrodu. Výstraha prvého stupňa tu platí v od 22:00  do utorka 7:00.

 

Sneženie vystrieda mráz

Máme za sebou chladný deň, ktorý sa v mnohých miestach Slovenska niesol aj v znamení sneženia. Práve zamračenému počasiu s početnými zrážkami sme mohli vďačiť za to, že sa nám mrazy vyhli.

Zatiaľ čo oblačnosť v uplynulých dňoch bránila ochladzovaniu vzduchu, vyjasňovanie spôsobí presný opak. V mnohých oblastiach Slovenska sa začalo už v podvečerných hodinách postupne vyjasňovať a na viacerých miestach spoza oblakov vykuklo aj slnko. 

Tlaková výš prichádzajúca z južného Poľska sa postarala o to, že na severe krajiny sa v podvečerných hodinách vyjasnilo, čo umožnilo výraznejší pokles teplôt. Oblačnosť sa na severe krajiny začala zmenšovať už po 18:00 a po západe slnka začali teploty výraznejšie klesať. 

Mráz tu bude každú chvíľu 

V chladných regiónoch Slovenska by malo mrznúť už od 21:00 a do polnoci prituhne aj na viacerých miestach Žilinského a Prešovského kraja. Do rána sa ochladí aj v Banskobystrickom kraji a na západe Košického kraja. Mrznúť teda bude na celom severnom Slovensku, strednom Slovensku, v regiónoch Spiš a Gemer.

 

Teploty by mali klesať na 0 až -5 °C, no nie je vylúčené, že v najchladnejších dolinách a kotlinách môžu teploty poklesnúť aj pod hranicu -5 °C

Bude to posledná náročná noc?

Poľnohospodári a ovocinári si môžu vydýchnuť. Čaká nás posledná mrazivá noc. V noci z utorka na stredu sa totiž začne od juhu nasúvať oblačnosť a spolu s ňou aj výraznejšie zrážky, ktoré zabránia poklesu teplôt pod bod mrazu. 

Zatiaľ čo v mnohých chladnejších regiónoch Slovenska sa ešte zajtra ráno budú pasovať s prízemnými mrazmi, už v utorok v podvečerných hodinách nastúpi dážď a s ním aj výstraha prvého stupňa v celom Bratislavskom a Trnavskom kraji, tiež v okresoch Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín.

Prinesie nám streda prekvapenie v podobe ďalšieho sneženia? To budeme pre vás sledovať v našej PREDPOVEDI »»»

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd