Na dom spadla batéria priamo z vesmíru. Incident upozornil na potrebu riešiť kozmický odpad

Na dom spadla batéria priamo z vesmíru. Incident upozornil na potrebu riešiť kozmický odpad
Dominik Cenkner

Rôznych úlomkov častí družíc a odpadkov po astronautoch sú vo vesmíre milióny kusov. Podľa bývalého amerického astronauta Terryho Virtsa s pribúdajúcou ľudskou aktivitou vo vesmíre bude pribúdať aj vesmírny odpad. Táto téma sa otvorila aj po marcovom incidente, kedy na dom v USA spadla batéria priamo z vesmíru.

Podľa zistení vedcov z NASA, ktorí niekoľko týždňov skúmali pôvod predmetu, ktorý začiatkom marca prerazil strechu domu v meste Naples na Floride, mal nehodu na svedomí zlomený kus batérie z Medzinárodnej vesmírnej stanice. Virts v nadväznosti na to pre americkú CNN konštatoval, že astronauti NASA nikdy nemali v popise práce vyhadzovať odpadky napríklad z raketoplánov do okolitého vesmíru.

 

Väčšie nepotrebné komponenty sa podľa neho agentúra spravidla snaží dostať späť na Zem, a to bezpečným spôsobom pomocou prepravných modulov. „Ak už niečo vo vesmíre poletuje, spolieha sa NASA na to, že trosky zhoria v atmosfére,“ uvádza Virts. Marcový incident, keď batéria zasiahla rodinný dom, vníma ako veľkú smolu.

Kto je zodpovedný za vesmírny odpad?

Poletujúce časti môžu byť nebezpečné aj pre samotných astronautov, ktorí podnikajú výstupy do voľného priestoru. Virts napríklad pripomína situáciu z roku 2015, keď si čínska armáda pokusne odpálila vlastný satelit, ktorý sa práve nachádzal na orbite. Medzinárodná vesmírna stanica musí odvtedy používať zvláštny manéver, ako sa vyhnúť zvyškom odpálenej družice.

Číňania si v roku 2007 cvične odstrelili aj svoj nepoužívaný meteorologický satelit. Družica sa v dôsledku explózie rozpadla na viac ako tritisíc kusov. Tie stále predstavujú nebezpečenstvo pre prevádzku na obežnej dráhe, varoval časopis National Defense.

Dopad vesmírnych trosiek do zemskej atmosféry môže byť aj pôsobivý zážitok, upozorňuje pre zmenu web Space.com. Na začiatku apríla tohto roku sa obyvatelia južnej Kalifornie stali svedkami zvláštnych úkazov na nebi, ktoré pripomínali ohnivé gule. Išlo o zvyšky čínskeho vesmírneho modulu Shenzhou 15, ktorý Číňania vyslali na obežnú dráhu v novembri 2022.

„Bohužiaľ nikto nemá riešenie, ako upratať cez sto miliónov kusov vesmírnych odpadkov,“ uvádza Virts. „Ak niekto s takýmto riešením príde, bude z toho skvelý obchodný model,“ konštatuje bývalý armádny letec.

 

„Jediné, čo môžeme v tejto chvíli robiť, je potenciálne nebezpečné časti sledovať a vyhýbať sa im,“ dodal na záver Virts.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd