Opäť výrazná zmena: Zelený štvrtok bude BIELY. Nový sneh príde najmä do týchto oblastí Slovenska

Peter Minárik

Počasie je neuveriteľne premenlivé a na Slovensku sa pomaly každým dňom striedajú rôzne ročné obdobia. Počasie teraz chystá na naše územie ďalšiu výraznú zmenu, ktorá sa postará o to, že Veľká noc začne v niektorých oblastiach nášho územia so zimným a zasneženým počasím.

Na Slovensku sme dnes mali síce príjemné, no veterné počasie. O silný vietor sa postaral výrazný tlakový gradient a veterno bolo predovšetkým v južných a vo východných oblastiach Slovenska.

Teraz sa počasie upokojí. Streda prinesie na naše územie krásne, prevažne jasné až polooblačné počasie, a to vďaka tomu, že do našej oblasti bude od severozápadu zasahovať výbežok tlakovej výše.

Stabilné počasie sa však neudrží dlho a už vo štvrtok nás čaká ďalšia zmena. Tentoraz v podobe návratu chladného a zasneženého počasia, pričom snehové vločky sa budú vyskytovať aj v nižších polohách.

Zelený štvrtok bude biely

Nad Čiernym morom sa v nadchádzajúcich hodinách prehĺbi pomerne výrazná tlaková níž, ktorá následne postúpi nad Ukrajinu a začne ovplyvňovať počasie aj na našom území.

Okolo tejto tlakovej níže k nám bude prúdiť chladnejší vzduch od severovýchodu, no súčasne sa bude okolo tlakovej níže obtáčať zrážkové pole, ktoré prinesie na naše územie zrážky.

Prvé zrážky prídu na Slovensku už vo štvrtok ráno. Od severovýchodu sa z Ukrajiny bude nad naše územie nasúvať pole sneženia. Sneženie sa vo štvrtok dopoludnia rozšíri takmer nad celé východné Slovensko a snehové vločky by sa mali objavovať aj v nižších polohách. Zelený štvrtok tak začne bielym ránom.

Na našom území napadne ďalší sneh

V priebehu štvrtkového popoludnia by zrážky v nižších polohách Košického kraja mali prechádzať do kvapalného skupenstva, no súčasne sa zrážkové pole bude rozširovať smerom k západu a snežiť začne už aj v severnej polovici nášho územia.

Keďže vo štvrtok budú teploty prevažne nad nulou, tak sa neočakáva, že by sneženie malo spôsobovať nejaké dopravné komplikácie, inak tomu však môže byť na horských priechodoch, kde by sa už mohol vytvoriť poprašok snehu.

Vo štvrtok večer sneženie začne ustávať a snehové zrážky sa sústredia predovšetkým do Žilinského a Prešovského kraja, kde by sneženie malo pokračovať aj na Veľkonočný piatok.

Snehová pokrývka sa vytvorí najmä na severe

Začiatok tohtoročnej Veľkej noci tak prinesie na Slovensko sneženie, ktoré však novú snehové pokrývku vytvorí len v oblastiach, kde v noci bude mrznúť a cez deň sa teplota dostane len slabo nad nulu.

V piatok ráno by podľa aktuálnych predpovedí mala snehová pokrývka ležať na väčšine Prešovského kraja a v polohách od 400 metrov v Žilinskom kraji. V Trenčianskom, či v Banskobystrickom kraji sa snehová pokrývka vytvorí maximálne na horách a na západe sa snehová pokrývka neočakáva.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd