Oteplenie a dážď zvyšujú riziko pádu mokrých lavín

Oteplenie a dážď zvyšujú riziko pádu mokrých lavín
Dominik Cenkner

Aj keď na Slovensku už zväčša prevláda takmer letné počasie, na horách stále vládnu zimné podmienky. Oteplenie však prichádza aj tam, čo zvyšuje riziko pádu takzvaných mokrých lavín.

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí v sobotu v polohách nad 1500 metrov nad morom mierne (druhý stupeň), v Malej Fatre a Nízkych Tatrách (nad 1300 metrov nad morom) malé lavínové nebezpečenstvo (prvý stupeň). TASR o tom informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

Vo Vysokých a Západných Tatrách napadlo počas týždňa asi 25 centimetrov nového snehu. Ten sa však ale postupne topí.

 

Nový sneh napadol na starý tvrdý sneh. Tieto dve vrstvy sa za posledné dni dobre previazali.

Problémom bude oteplenie, ktoré prinesie riziko mokrých lavín. To budú mierne zvyšovať aj dažďové prehánky. Môžu sa objaviť aj samovoľné malé lavíny.

V Malej Fatre a Nízkych Tatrách pribudlo počas týždňa miestami až 35 centimetrov nového snehu, ktorý sa však už takmer úplne roztopil. Nový sneh napadol na trávnatý podklad alebo na starý tvrdý sneh. Podobne, ako vo Vysokých a Západných Tatrách, oteplenie môže spôsobiť riziko mokrých lavín. V prípade uvoľnenia pôjde o malé lavíny alebo splazy.

Poznáme rôzne druhy lavín

Lavíny sa dajú rozdeliť do dvoch hlavných kategórií:

Podľa typu snehu:

  • Povrchové lavíny: Zosúva sa len časť snehových vrstiev. Tieto lavíny sú zvyčajne menej nebezpečné, pretože nezasahujú tak hlboko do snehovej pokrývky.
  • Základové lavíny: Zosúvajú sa všetky vrstvy snehu až po podložie (pôdu, skalu), ktoré pri tom rozrušujú. Tieto lavíny sú oveľa nebezpečnejšie, pretože sú objemnejšie a silnejšie.

Podľa mechanizmu vzniku:

  • Doskové lavíny: Vznikajú odtrhnutím snehovej dosky od svahu. Sú to najčastejšie a najnebezpečnejšie typy lavín. Vyskytujú sa vo vetrom naviatej snehovej pokrývke, ktorá nemá dostatočnú súdržnosť.
  • Lavíny z voľného snehu: Vznikajú zosunutím voľného, nespevneného snehu. Tieto lavíny sú menej časté, ale stále môžu byť nebezpečné, najmä ak sú veľké.
  • Mokré lavíny: Vznikajú v teplom počasí, keď sa sneh topí a stáva sa ťažším. Tieto lavíny sú zvyčajne pomalé a menej deštruktívne, ale stále predstavujú riziko pre ľudí a infraštruktúru.
  • Ľadové lavíny: Vznikajú odtrhnutím kusov ľadu z ľadovca. Tieto lavíny sú veľmi zriedkavé, ale sú mimoriadne deštruktívne.

Okrem týchto dvoch hlavných kategórií existuje aj viacero podkategórií a špecifických typov lavín.

 

Presná klasifikácia lavíny závisí od rôznych faktorov, ako sú vlastnosti snehu, terén a poveternostné podmienky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd