Najväčší ľadovcový šelf je v pohybe. Vedci varujú pred ľadovým zemetrasením

Najväčší ľadovcový šelf je v pohybe. Vedci varujú pred ľadovým zemetrasením
Veronika Sádovská

Najväčší ľadový šelf Antarktídy sa pohybuje a môže vyvolať ľadové zemetrasenia, varuje nová štúdia vedcov publikovaná v Geophysical Research Letters.

Výskumníci zistili, že Rossov ľadovcový šelf, ktorý má viac ako 518 000 štvorcových kilometrov, čo je rozloha o niečo menšia ako Francúzsko či Jemen, sa približne dvakrát za deň pohne.

 

Pohyb podobný pohybu tektonických platní

Ide o náhly „sklz“, ktorý spôsobujú dve časti ľadovca, ktoré idú proti sebe. Je to podobný pohyb ako trenie tektonických platní, ktoré spôsobuje zemetrasenia. Nová štúdia po prvýkrát odhaľuje, že tento jav môže spôsobiť rozpad ľadovcových útvarov a zvýšiť šance na jeho zrútenie.

Tento pohyb môže tiež spôsobiť „ľadové zemetrasenia“, čo je seizmický jav, ktorý môže byť nebezpečný pre okolité zvieratá alebo výskumníkov.

Vedci varujú pred otrasmi

Štúdiu viedol profesor Doug Wiens, geofyzik z Washingtonskej univerzity v St. Louis, Missouri a publikované v Geophysical Research Letters.

„Zistili sme, že celá oblasť sa zrazu rozpohybovala o 6 až 8 centimetrov raz alebo dvakrát denne," povedal. „Tieto náhle pohyby môžu spôsobiť zemetrasenia a kolaps ľadovcov."

 

Ľadovcové šelfy nájdeme v polárnych oblastiach ako ukončenia veľkých ľadovcov. Ich pohyb môže byť prirodzený alebo súvisieť s klimatickými zmenami a roztápaním ľadu. Zemetrasenie spôsobené ich pohybom môže spôsobiť aj škody väčšieho rozsahu hlavne tam, kde sa v blízkosti nachádzajú výskumné stanice.

Takéto zemetrasenie ale môže byť smrteľné aj pre niektoré zvieratá. Ak sa pri ňom zrúti do mora aj časť ľadovca, ktorý sa potom v teplých vodách roztopí, môže to prispieť k otepľovaniu oceánu a dvíhaniu jeho hladiny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd