Po zemetrasení na východe Slovenska sú viaceré obce bez elektriny. Otrasy cítilo vyše 6 miliónov ľudí

Po zemetrasení na východe Slovenska sú viaceré obce bez elektriny. Otrasy cítilo vyše 6 miliónov ľudí
Dominik Cenkner

Východnom Slovenskom v pondelok večer otriaslo zemetrasenie. To bolo natoľko silné, že ho cítili aj v okolitých krajinách. 

Ako informuje Európske Stredomorské seizmologické centrum (EMSC), zemetrasenie o sile 5,0 magnitúdy udrelo o 20:23 h východne od vodnej nádrže Domaša, približne 18 km severozápadne od mesta Humenné. 

Išlo o plytké zemetrasenie. Hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 10 km. 

Otrasy boli natoľko silné, že ich cítili obyvatelia naprieč celým východným Slovenskom. Hlásenia prichádzajú od Uble až po Gelnicu. Zemetrasenie pritom cítili aj obyvatelia ďalších štátov - Poľsko, Ukrajina a Rumunsko. Podľa EMSC otrasy cítilo až 6 miliónov obyvateľov.

zdroj: emsc.eu
zdroj: emsc.eu

Niekoľko dedín ostalo bez prúdu

Obce, ktoré boli k epicentru najbližšie, ostali po zemetrasení bez elektrickej energie. Vyplýva to z údajov na stránke Východoslovenskej distribučnej spoločnosti, kde môžu obyvatelia nahlasovať výpadky. 

Všetky hlásené výpadky v okolí Domaše prišli v čase po zemetrasení. 

Otrasy spôsobili aj škody

Zemetrasenie vystrašilo mnohých obyvateľov, niektorí vychádzali na dvory pred svoje domy či na ulicu. Zrejme najviac to schytali obyvatelia v okolí Humenného. 

Tam otrasy spôsobili aj väčšie škody. Popraskali múry a popadali veci zo skríň. Dokazuje to aj nasledujúce video z obce Udavské.