Rok 2024 bude prelomovým rokom pre pozorovanie polárnej žiary. Prečo budú také viditeľné?

Rok 2024 bude prelomovým rokom pre pozorovanie polárnej žiary. Prečo budú také viditeľné?
Veronika Salayová

Polárne žiary budú v priemere tento rok oveľa intenzívnejšie ako za posledných 10 rokov. Prečo je tomu tak? 

Po silnej erupcii na Slnku, ku ktorej došlo s sobotu ráno, smeroval k Zemi prúd nabitých častíc z koronárneho výronu, ktorá vyvolala geomagnetickú búrku. Tá počas nedeľnej noci prebieha v zemskej magnetosfére. 

Prebiehajúca geomagnetická búrka dosiahla intenzitu triedy G4 a pri takejto silnej slnečnej búrke sa polárna žiara objavila aj v južnejších polohách, nielen okolo severného pólu, a to bol práve ten včerajší prípad.

Slabá polárna žiara nad Slovenskom

Geomagnetická búrka je vlastne narušenie magnetického poľa Zeme spôsobené dopadom slnečnej plazmy na zemskú magnetosféru. Počas geomagnetickej búrky interagujú nabité častice s magnetosférou Zeme a spôsobujú zmeny v magnetických poliach.

 

Geomagnetické alebo slnečné búrky sú klasifikované podľa intenzity, od triedy G1 do triedy G5. Okrem polárnych žiar môžu narušiť aj správne fungovanie satelitných technológií, spôsobiť výpadky signálu a pod. 

Počas nedele sa krátko po zotmení objavila polárna žiara na severnom Slovensku, napríklad v okolí Svitu, kde nadobudla ružovkasté odtiene. No po 21.00 hod. geomagnetická búrka zoslabla a navyše sa nad naše územie nasunula oblačnosť, a tým pádom bolo pozorovanie polárnej žiary znemožnené. 

polárna žiara v nedeľu nad Svitom
polárna žiara v nedeľu nad Svitom, Meteopress.sk

Nemusíte však zúfať, pretože aj keď to počas uplynulej noci úplne nevyšlo, tento rok by mal byť veľmi bohatý na pozorovanie polárnych žiar aj zo Slovenska, takže je pravdepodobné, že skôr či neskôr sa táto príležitosť zopakuje. 

Prečo rok 2024 praje polárnym žiaram? 

Je to preto, že naše Slnko je čoraz aktívnejšie, čo sa premieta do jasnejších zobrazení polárnej žiary. Aktívnejšie Slnko nie je dôvodom na poplach, ale je jednoducho spôsobené tým, kde sa hviezda nachádza vo svojom prirodzenom slnečnom cykle.

 

Každých 11 rokov sa magnetické pole Slnka úplne obráti. Aktuálne sa blížime k tomuto vrcholu, ktorý nastáva v roku 2024 alebo 2025, a týmto procesom aj dramaticky narastá počet slnečných škvŕn. 

Tie následne vyprodukujú slnečnú erupciu a vychrlia do vesmíru výron koronálnej hmoty, ktorá keď zasiahne Zem, vyvolá geomagnetickú búrku a tým pádom aj polárne žiary. V zásade platí, že čím sú geomagnetické búrky silnejšie, tým je väčšia pravdepodobnosť pozorovať ich aj v našich končinách. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd