Slovensko je na tom s búrkami pokojne. Extrémne je to v Nemecku, kde platia výstrahy 4. stupňa

Peter Minárik

Intenzívna búrková činnosť sa vyskytuje v Nemecku a búrky tu priniesli aj extrémne nebezpečné sprievodné javy. Ďalšie silné búrky sa očakávajú až do neskorších večerných hodín. Na našom území zatiaľ panuje relatívne pokojná situácia.

Na studenom fronte, ktorý sa tiahne naprieč strednou Európou sa tvoria početné búrky, ktoré len do oblasti strednej Európy priniesli viac ako 100 000 bleskových výbojov. Na našom území udrelo len absolútne minimum z nich. Konkrétne, detektory bleskov zaznamenali 50 bleskov, pričom tie udreli na krajnom západe.

Búrka zasiahla napríklad Bratislavu, či Malé Karpaty. Nič nebezpečné však búrky nepriniesli a len prechodne zosilneli zrážky. Úplne iná situácia však panuje v ostatných európskych krajinách.

Extrémne búrky sužujú Nemecko

Nemci hlásia už viac ako 100 000 bleskových úderov, pričom búrky sú veľmi intenzívne. Najintenzívnejšie sa vyskytujú na juhu a západe Nemecka, kde meteorológovia zaznamenali aj supercely.

zaznamenané blesky detektormi bleskov
zaznamenané blesky detektormi bleskov, zdroj: blesky.bourky.cz
 

Nemeckí meteorológovia dokonca pred búrkami vydali výstrahu až 4. stupňa a to pre krajné oblasti Nemecka, kde sa vyskytli až supercelárne búrky. Tie teraz smerujú nad Belgicko a Holandsko.

aktuálna poloha zrážok
aktuálna poloha zrážok

Výstrahy 4. stupňa

V západnom Nemecku sprevádzajú búrky predovšetkým krúpy. Tie napríklad zasypali juhovýchodnú časť Dusseldorfu vrstvou krúp. Krúpy však zaznamenali aj na ďalších miestach.

 

Nemeckí meteorológovia majú v platnosti dokonca výstrahy 4. stupňa ktoré platia na juhu Nemecka. Keďže počasie je čoraz extrémnejšie a prináša čoraz častejšie zriedkavejšie javy, tak nemeckým meteorológom už trojdielna stupnica nepostačovala. Aktuálna výstraha 4. stupňa tak očakáva pri búrkach prívalové zrážky s úhrnom až 50 mm za hodinu, ktoré môžu spôsobovať lokálne zatopenie. Taktiež sa môžu vyskytnúť krúpy s priemerom až okolo 2 cm.

na juhu Nemecka platí výstraha 4. stupňa
na juhu Nemecka platí výstraha 4. stupňa, zdroj: DWD

Na Slovensku sa situácia upokojila

Na našom území búrky v súlade s očakávaniami ustali. Aktuálne sa nevyskytujú a dokonca ustávajú zrážky, no búrky sa aj v nadchádzajúcich hodinách môžu vyskytovať. Aktuálne je podstatný vývoj v oblasti Maďarska, odkiaľ k nám ešte zrážky, či búrky môžu postúpiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd