Slovensko zasiahne SNEŽENIE. Pozor na cestách už dnes večer! Koľko snehu napadne?

Slovensko zasiahne SNEŽENIE. Pozor na cestách už dnes večer! Koľko snehu napadne?
Peter Minárik

O pár hodín zaznamenáme na našom území ochladenie, ktoré prinesie pokles hranice sneženia. Tá sa dostane aj do nižších polôh a zajtra ráno to môže v niektorých častiach Slovenska vyzerať skutočne zimne. Pripravte sa preto na možnú snehovú nádielku.

Aktuálne panuje na našom území síce zamračené a sychravé počasie, ale už v nadchádzajúcich hodinách to začne byť veľmi zaujímavé. O aktuálny stav počasia sa stará tlaková níž, ktorej stred postupuje priamo cez naše územie smerom k severu.

Na naše územie prináša presun tlakovej níže predovšetkým dážď, ktorý dnes najviac zrážok priniesol zatiaľ do južných regiónov Slovenska. Najviac zrážok spadlo na juhu západného Slovenska, kde zrážkomerné stanice evidujú od 15 do 25 mm zrážok, na juhovýchode, kde spadlo okolo 15 mm a na väčšine západného Slovenska spadlo priemerne od 5 do 10 mm zrážok.

 

Zrážkové pole sa teraz sťahuje a na krajnom juhozápade už prestáva pršať. Zrážky budú v nadchádzajúcich hodinách sústredené v oblasti severného Slovenska a zároveň sa začne ochladzovať, čo prinesie nebezpečnú noc.

Večer začne snežiť

Aktuálne máme nad Európou dve tlakové níže. Jedna bude večer nad východným Poľskom a druhá nad severným Nemeckom. Vďaka takémuto rozpoloženiu sa k nám začne od severozápadu dostávať oveľa chladnejší vzduch, aký sme tu mali doteraz.

Vplyvom toho treba počítať s tým, že začne klesať hranica sneženia, ktorá sa môže dostať aj do nižších nadmorských výšok. Aktuálne sneží len na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier, no na česko-slovenskom pohraničí už vidieť natekanie chladnejšieho vzduchu, ktorý znižuje hranicu sneženia na 1000 metrov a večer pôjde hranica sneženia ešte nižšie.

 

Očakáva sa, že v priebehu nočných hodín poklesne hranica sneženia v Trenčianskom a v Žilinskom kraji na 700 m n.m. a v priebehu nočných hodín bude klesať ďalej.

Napadnúť môže až cez 10 cm čerstvého snehu

Počas nočných hodín treba počítať s ďalším znižovaním hranice sneženia a kvapalné zrážky sa tak začnú meniť na snehové. Niektoré časti Slovenska tak čaká výraznejšie sneženie, ktoré bude najintenzívnejšie za niekoľko uplynulých týždňov. Čo nás presne čaká? 

Počítajte s tým, že už okolo 18:00 sa začnú kvapalné zrážky meniť na snehové na hrebeňoch hôr Žilinského, Trenčianskeho a na severe Banskobystrického kraja. Do 20:00 sa už hranica sneženia zníži pod 1000 metrov a začne snežiť predovšetkým na horských priechodoch.

Okolo 22:00 by už malo snežiť prakticky na viacerých miestach nad 700 metrov v oblasti severného Slovenska a od 500 metrov sa budú vyskytovať zrážky zmiešané. Do polnoci by malo snežiť aj v nižších polohách v oblasti Oravy, Liptova a na severe Kysúc.

Sneženie by malo pokračovať aj v druhej polovici noci, no zrážky začnú pomaly slabnúť a ustávať. Snežiť by malo prestať v skorých ranných hodinách. 

 

Podľa aktuálnych modelových predpovedí by malo na severe Slovenska spadnúť priemerne okolo 5 cm snehu. Vytvorenie snehovej pokrývky sa očakáva predovšetkým od nadmorskej výšky 600 m n.m. V polohách nad 1000 m n.m. môže napadnúť až okolo 10 cm snehu a na horách až okolo 20 cm snehu.

očakávaná výška novej snehovej pokrývky
očakávaná výška novej snehovej pokrývky

Na cestách si tak treba dať pozor a pokiaľ máte letné gumy, radšej sa ranným cestám vyhnite. Sneženie bude nebezpečné aj tým, že hrozí pád konárov a stromov. Tie môžu padať na cesty a taktiež môžu popretŕhať elektrické vedenia. V ktorých okresoch Slovenska hrozí sneženie si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd