Tureckom prechádza 100 km dlhý zlom. Ten môže vyvolať ďalšie ničivé zemetrasenie

Tureckom prechádza 100 km dlhý zlom. Ten môže vyvolať ďalšie ničivé zemetrasenie
Veronika Salayová

Tureckom prechádza 100 km dlhý aktívny zlom, ktorý by podľa odborníkov mohol vyvolať ďalšie zemetrasenie v blízkej budúcnosti. To by dokonca mohlo byť aj veľmi silné s potenciálom vzniku rozsiahlych škôd. 

Až 100-kilometrový aktívny zlom ohrozuje turecký okres Hakkiari na juhovýchode krajiny. Tu by sa podľa seizmológov, ktorí tento zlom skúmali, mohlo objaviť zemetrasenie s magnitúdou 7,0. 

Štúdia, ktorú vypracovali vedci z Geologickej fakulty istanbulskej univerzity Jerrahpaşa, ukazuje, že zlom medzi mestami Shemdinli a Yuksekova čiastočne prechádza obývanou oblasťou, informovala turecká súkromná televízia NTV.

Riziko zemetrasenia sa na zlome zvyšuje

Tento zlom zasahuje aj do Iraku a má potenciál vyvolať veľmi silné a ničivé zemetrasenie, povedal profesor Hüseyin Öztürk, vedúci katedry geológie univerzity. Zemetrasenia je vo všeobecnosti veľmi ťažké predpovedať, no hrozí, že sa tak stane v pomerne blízkej budúcnosti. 

 

Podľa vedcov sa pozdĺž tejto zlomovej línie dlho nevyskytli žiadne zemetrasenia a v minulosti o nich neexistujú záznamy. „Môžeme povedať, že tu dlho nebolo zemetrasenie. Riziko sa tu zvýšilo a energia sa v tejto oblasti nahromadila,“ vysvetlil profesor Öztürk.

„Ide o poruchu s dĺžkou asi 100 kilometrov, ktorá pri pretrhnutí môže spôsobiť zemetrasenie o sile až 7,0 magnitúdy,“ ozrejmil s tým, že vzhľadom na pôdnu štruktúru by mesto Juksekova bolo výrazne ohrozené. 

Podobne silné zemetrasenia v Turecku

Dve zemetrasenia v Turecku 6. februára 2023 s magnitúdou 7,7 a 7,6 si na juhovýchode Turecka vyžiadali životy viac ako 53 000 ľudí. Celé mestá boli doslova zrovnané so zemou a milióny ľudí ostalo bez domova. 

 

Táto situácia by sa v budúcnosti mohla podľa seizmológov na tomto zlome zopakovať, ako naznačujú výsledky štúdie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd