Úrady vydali jasné príkazy. Horúčavy majú trvať 2 týždne

Úrady vydali jasné príkazy. Horúčavy majú trvať 2 týždne
Zuzana Macháčová

Všetky školy v Južnom Sudáne sú od pondelka zatvorené. Úrady tak rozhodli kvôli vlne horúčav. Očakáva sa, že teplota dosiahne +45 °C

Južný Sudán od pondelka zatvoril všetky školy v rámci príprav na extrémnu vlnu horúčav, ktorá by mala trvať dva týždne. Ministerstvá zdravotníctva a školstva odporučili rodičom, aby sa deti zdržiavali vo vnútri, keďže sa očakáva, že teploty vystúpia na +45 °C.

Úrady varovali, že v každej škole, ktorá bude otvorená počas varovného obdobia, bude zrušená registrácia. Avšak zatiaľ sa nevie, ako dlho zostanú školy zatvorené. Ministerstvá uviedli, že budú situáciu naďalej monitorovať a budú o tom informovať verejnosť.

 

„Smutnou správou je, že už existujú správy o úmrtiach súvisiacich s nadmerným teplom," povedala ministerka zdravotníctva Yolanda Awel Deng.

Extrémne teplo

Horúčavy môžu trvať dva týždne. Teploty sa majú podľa predpovedí pohybovať od +41 °C do +45 °C. Vlny horúčav sú v tejto východoafrickej krajine čoraz bežnejšie, hoci teploty len zriedka presahujú +40 °C.

Južný Sudán, jedna z najmladších krajín sveta, je obzvlášť zraniteľná voči klimatickej kríze s vlnami horúčav, ktoré však zriedka presahujú 40 °C. Ako vieme, občiansky konflikt sužuje východoafrickú krajinu, ktorá tiež trpí suchom a záplavami, čo sťažuje životné podmienky.

 

 

 

Svetový potravinový program vo svojom najnovšom stručnom prehľade o krajine uviedol, že Južný Sudán naďalej čelí hroznej humanitárnej kríze v dôsledku násilia, ekonomickej nestability, klimatických zmien a prílevu ľudí utekajúcich pred konfliktom v susednom Sudáne. Uviedli tiež, že 818 000 ľuďom boli v januári poskytnuté potraviny, ale aj finančná pomoc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd